latinica  ћирилица
20/06/2018 |  15:52 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Počela kampanja "Niti jedna brza vožnja"

U prošloj godini 60 lica poginulo je u saobraćaju u Republici Srpskoj. Najčešći uzrok je neprilagođena brzina. Tim povodom počela je kampanja "Niti jedna brza vožnja", čiji je cilj da se pozitivno utiče na sve učesnike u saobraćaju.

U prošloj godini u saobraćaju je ugašen život najmanje 60 građana Republike Srpske. Na teritoriji Srpske u tom periodu dogodilo se više od 9.600 saobraćajnih nezgoda, što je za 1,5 odsto manje nego u 2016. godini. 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić, rekao je da aktivnosti koje se sprovode već godinama daju solidne rezultate kada je riječ o smanjenju broja nesreća, te dodao da je prošla godina statistički bila najbolja.

- Ova godina je krenula još bolje. U prva četiri mjeseca imali smo dobru statistiku, ali, nažalost, u maju se dogodio poremećaj koji je to pokvario - naglasio je Trninić.

Osim neprilagođene brzine, ne treba zanemariti ni to da su alkohol i upotreba mobilnog telefona posebni neprijatelji vozača Srpske, pa tako i drugih učesnika u saobraćaju.

- Na području Policijske uprave Banjaluka imamo najveći broj saobraćajnih nezgoda, s obzirom na to da je u Banjaluci najviše registrovanih vozila i stanovnika - kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Auto-moto savez već nekoliko godina kontroliše brzinu kretanja na putevima, gdje je ograničenje 50 i 60 kilometara na čas, kao i na auto-putevima. 

- Imamo poražavajući rezultat, pogotovo tamo gdje je ograničenje 60 kilometara na čas, koje gotovo 60 odsto vozača ne poštuje - rekao je Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza.

Kampanju "Niti jedna brza vožnja" sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza, MUP, Auto-moto savez, kao i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.