latinica  ћирилица
20/06/2018 |  16:10 | Autor: SRNA

Ivancov: Zlonamjerne izmišljotine o "malignom uticaju" Rusije u BiH

Ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov izjavio je da je Rusija zainteresovana za mir, stabilnost i sigurnost u BiH, kao i za njen društveno-ekonomski razvoj, a razmišljanja o ruskim "prijetnjama" tim ciljevima je zlonamjerna izmišljotina.
Petar Ivancov - Foto: RTRS
Petar IvancovFoto: RTRS

Ivancov je istakao da američke ocjene uloge Rusije u BiH izazivaju, u najmanju ruku, nedoumicu i da teza "malignog uticaja" nije nova i da, kao i ranije, nije podupirana ničim osim opštim razmišljanjima.

"Šta je ovo ako nije pokušaj uvesti javnost u BiH u zabludu i namjerno iskriviti značajan doprinos Rusije, zajedno sa ostalim predstavnicima međunarodne zajednice, u obezbjeđivanje i održavanje nezavisnosti, sigurnosti, mira, održivog razvoja i teritorijalnog integriteta BiH", rekao je ruski diplomata Srni na pitanje da prokomentariše izjavu ambasadora SAD Morin Kormak da Ameriku brine ono što vidi kao "maligni ruski uticaj" u BiH.

Ivancov je ocijenio da je dobro poznato da nijedna od ozbiljnih unutrašnjopolitičkih strana koja zastupa sva tri konstitutivna naroda ne podržava izmišljotine o ruskom "malignom uticaju".

"Iskreno mi je žao da su naši američki partneri po postkonfliktnom regulisanju u BiH izabrali taktiku urušavanja jedinstva međunarodne zajednice u vezi sa pitanjima BiH. Uvjereni smo da takvi potezi nanose štetu zajedničkom poduhvatu u obezbjeđivanju mira, stabilnosti i razvoja BiH, njenih entiteta i naroda, te su u suprotnosti sa glasnim izjavama naših kolega u vezi sa poštivanjem Dejtonskih principa", istakao je Ivancov.

Ambasador Ruske Federacije je ocijenio da je čudno da su SAD za platformu postavljanja pretenzija izabrali lokalne medije, a ne format Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira i sjednicu koja je nedavno održana u najkonstruktivnijoj atmosferi.

"Svi mi, a prije svega Rusija, zainteresovani smo za mir, stabilnost i sigurnost u zemlji i njen društveno-ekonomski razvoj. Razmišljanja o "prijetnjama" tim ciljevima od ruske strane je zlonamjerna izmišljotina koja je u suprotnosti sa stvarnošću", poručio je ruski diplomata.