latinica  ћирилица
20/06/2018 |  18:05 ⇒ 18:25 | Autor: SRNA

Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH podržao je danas Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata federalnog Parlamenta.
Dom naroda Parlamenta FBiH - Foto: SRNA
Dom naroda Parlamenta FBiHFoto: SRNA

Vanrednoj sjednici nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica - Hrvatski narodni sabor /HDZ-HNS/, prenose federalni mediji.

Oni su napustili skupštinsku salu tokom prethodne današnje sjednice i saopštili da neće učestvovati u radu Predstavničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora.

Poslanici HDZ-HNS-a smatraju da je brzo zakazivanje današnje druge sjednice suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi Parlamenta, kao i da je predloženi zakon u suprotnosti sa Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji rješava problem primjene izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora, a koji je nastao kao rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

S obzirom da je HDZ BiH protiv ovog rješenja, Klub Hrvata bi u Domu naroda mogao pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi onda trebalo da odlučuje Ustavni sud FBiH.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici, održanoj popodne u Sarajevu, utvrdila mišljenje kojim je podržala Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.