latinica  ћирилица
21/06/2018 |  08:31 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

"Ponori zla" u strip romanu

U Kulturnom centru u Trebinju održana je promocija stripa "Ponori zla" o nezapamćenom stradanju i zločinima nad stanovništvom istočne Hercegovine u Drugom svjetskom ratu, autora Јovana Bratića iz Nevesinja.

Autor je na 205 strana, kroz 1.050 fotografija, preko izmišljenih likova govorio o istorijskim, istinitim i stvarnim događajima.

"Strip opisuje događaje i uspostavu ustaške NDH-a na ovim prostorima i prve zločine na njima. Priča prati i junski ustanak protiv NDH-a vlasti 1941. godine i nakon toga opisuje događaje koji su bili tragični po srpsko stanovništvo Hercegovine, bratoubilački građanski rat koji je raspolutio redove ustanika na rojaliste i revolucionare komuniste", istakao je Bratić sinoć na promociji.

On naglašava da sam naslov "Ponori zla" asocira na hercegovačke jame koje su poznate po zlu, jer je u njih bačeno na desetine hiljada nevine djece, žena i muškaraca.

"Ovu priču sam dugo nosio u sebi, a od živih svjedoka sam slušao, čitao i emotivno doživljavao tragedije ljudi i porodica. Te priče se razlikuju suštinski mnogo od onoga što smo učili u školi, a ja sam želio da iz objektivnog sagledavanja tragična dešavanja stavim u ovaj istorijski strip", pojasnio je Bratić.

On ističe da je od malih nogu volio da čita stripove i da se veoma rano oprobao u ovom stvaralaštvu zbog čega se, kaže, i rodila ideja da ovako jednu istorijsku priču pretoči na veoma zanimljiv način.

Ovaj samouiki strip autor kaže da mu je ovo šesti strip album i da su svi uglavnom imali istorijsku podlogu.

Istoričar Milan Nikčević je na promociji stripa istakao da je ovo jedan neobičan i zanimljiv način da se prikaže srpska istorija i pokazuje da je ona prepuna tema, spremna za 21. vijek.

"Te teške teme treba predstavljati na jedan novi način, baš ovako kako je uradio Bratić. Srednjoškolci koji su čitali ovaj roman kažu da nema veličanja nijednog lika, vojske ni ideje. Dakle, sazrelo je vrijeme da jedna nova generacija na jedan novi način pogleda one teme koje diraju u najintimnija osjećanja srpskog naroda kakav je Drugi svjetski rat koji je ostavio nesagledive posljedice koje mi moramo da liječimo, a nisam siguran da to činimo na pravi način“, rekao je Nikčević.

On kaže da se Bratić u strip romanu uspio dotaći svih onih tačaka koji su ostali u kolektivnoj svijesti srpskog naroda - Korićke jame i Prebilovaca i drugih stratišta.

Strip umjetnik i jedan od sinoćnjih promoreta Goran Lojpur kaže da u stripu "Ponori zla" ne vidi ni vrijeme ni mjesto događaja, ni glavne ni sporedne likove, već samo ljudsko zlo koje najviše metastazira u vrijeme ratnih sukoba.

Na promociji su govorili i novinar Ratomir Mijanović i pjesnik Novica Telebak Teni.

Strip je do sada promovisan u Nevesinju, Gacku i Bileći.