latinica  ћирилица
21/06/2018 |  12:37 | Autor: SRNA

Gluhaković: Cilj - napraviti regionalni zakon o zaštiti potrošača

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković ocijenio je da je neophodno raditi na tome da se saradnjom svih zainteresovanih zemalja u regionu dođe do kvalitetnog regionalnog zakona o potrošačima.
Predrag Gluhaković - Foto: SRNA
Predrag GluhakovićFoto: SRNA

Gluhaković je danas u Etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine otvorio konferenciju "Unapređenje saradnje nosilaca zaštite potrošača", čiji je cilj unapređenje oblasti zaštite potrošača i poboljšanje saradnje nosilaca zaštite prava potrošača, ali i traženje mogućnosti da se dođe do zajedničkog regionalnog zakona o zaštiti potrošača.

On je rekao da se konferencija održava u saradnji sa Ministarstvom trgovine Federacije BiH /FBiH/ i sa Vladom Srbije, koja predstavlja dobar model da Srpska upozna sve šta se na ovom polju događa u okruženju i kako oni rješavaju probleme potrošača koji imaju potrebe da traže zaštitu.

"Sva dobra iskustva, dobre prakse danas i sutra ćemo uočiti, iznijeli smo i svoja iskustva, sa jasnim ciljem kako bi u narednom periodu napravili dobar regionalni zakon o zaštiti potrošača, poštujući evropske standarde", rekao je Gluhaković novinarima.

On je naglasio da ustavni osnov za ovo imaju i Republika Srpska i FBiH.

"Brčko distrikt je sada isključen iz ove priče jer oni mogu da koriste svoj zakon, kao i entitetske zakone, ali bi bilo dobro da su i oni involvirani u ovu priču", rekao je Gluhaković.

On je izrazio očekivanje da će današnja konferencija predstavljati dobar iskorak za buduće vrijeme.

Pomoćnik ministra trgovine FBiH Amra Vučjak istakla je da je neophodno sagledati iskustva svih zemalja u regionu u sistemu zaštite potrošača.

"Mi nemamo poseban entitetski zakon, a kolege u Republici Srpskoj ga imaju i evidentno je da je donošenjem tog zakona omogućena bolja praksa inspekcijskom nadzoru, a samim tim i efikasnija zaštita prava potrošača", rekla je Vučjak.

Ona je navela da je namjera i želja predstavnika federalnog Ministarstva trgovine razmjena iskustava, te da će nastojati da i na nivou BiH bude izmijenjen i dorađen Zakon s ciljem efikasnije i adekvatnije zaštite potrošača.

"Sagledavanjem rada institucija na svim nivoima uočen je značajan pomak podizanja javne svijesti potrošača, a to se najjasnije vidi po sve većem broju žalbi potrošača, što samo znači da su svjesniji o značaju svojih prava", rekla je Vučjak.

Prema riječima predsjednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije Gorana Papovića, današnja konferencija značajan je korak ka uspostavljanju saradnje organizacija potrošača u regionu.

"Ovo je isto tržište, roba, veoma su slični propisi, zakoni i na tome moramo da radimo svi zajedno", rekao je Papović, napominjući da mnoge od propisa treba mijenjati.

Na današnjoj konferenciji učestvuju predstavnici resornih ministarstava, inspekcijskih organa i udruženja koja se bave zaštitom potrošača iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Organizator konferencije "Unapređenje saradnje nosilaca zaštite potrošača" je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.