latinica  ћирилица
21/06/2018 |  16:53 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Trebinje: Izgradnja stambene zgrade za 48 korisnika kolektivnog ili alternativnih smještaja

U Trebinju je ozvaničen početak izgradnje stambene zgrade, za smještaj četerdeset osam korisnika kolektivnog ili alternativnih smještaja.

Projekat CEB 2, za koji je Vlada Srpske, od Evropske banke za obnovu i razvoj, uzela kredit od osamnaest miliona evra, podrazumijeva izgradnju osamnaest objekata u petnaest opština.

Izgradnjom objekta, za koji je dokumentaciju i infrastrukturu obezbijedio grad, bio bi trajno riješen problem smještaja lica iz kolektivnih i alternativnih smještaja. Neki od korisnika podstanari su decenijama.

Bojana Kurteš koja je izbjeglo lice kaže da je do sada bila podstanar.

"Ovo će nam mnogo značiti. Svu ljepotu osjetićemo kada uselimo", istakla je Bojana.

Grad je prihvatio sve uslove izgradnje, koje diktira Evropska unija. Vrijednost je 1,85 miliona maraka.

"To je jedan od izuzetno važnih projekata, koji podrazumijeva da, poslije toliko decenija, dobiju komforan život. Nažalost, oni su na komfpr davno zaboravili", ističe Dragoslav Banjak predsjednik Skupštine Grada Trebinja.

U Republici Srpskoj, planirana je izgradnja osamnaest stambenih objekata, u petnaest opština. U toku je ili je pri kraju izgradnja deset zgrada, u devet opština, iz programa CEB 2. U planu je i regionalni projekat, na koji se prijavilo mnogo više lica.

Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske navodi da kada je u pitanju regionalni program, bilo je 25.000 zahtjeva, na nivou BiH čak njih 60.000.

"Mnogo njih je zainteresovano ako ne za povratak, onda za obnovu imovine", rekao je Čordaš.

Projektom CEB2, na nivou BiH, do 2020.godine, planirano je zatvaranje 121. kolektivnog centra, a za preostalih 55 obavezu su preuzele entitetske vlade. Osim stambenog zbrinjavanja, cilj je i da se obezbijedi ekonomski razvoj. Zgrade, koje se prave, biće vlasništvo lokalnih zajednica, a lica koja usele biće trajni korisnici.

Semiha Borovac ministarka za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH kaže da je tu mnogo benefita.

"Plaćaće stanarinu, ne u punom iznosu, nego u skladu sa socijalnim statusom", rekla je Borovac.

Dio troškova stanovanja, snosiće lokalne zajednice. Posebnost ovog projekta je što će stanovi biti opremljeni. U Trebinju je, u okviru programa CEB2, u toku rekonstrukcija Doma penzionera, koji je dijelom i kolektivni smještaj.