latinica  ћирилица
21/06/2018 |  18:20 ⇒ 22/06/2018 | 15:18 | Autor: RTRS

Novi detalji specijalne operacije, koja ima samo jedan cilj - srušiti vlast u Srpskoj

Nakon što smo juče objavili da je RTRS u posjedu dokumenata stranih bezbjednosnih službi o političkoj situaciji i načinu djelovanja u BiH, te da je 40 britanskih obavještajaca, upućenih u BiH, samo dio kontingenta 77-me brigade Komande snaga za borbenu podršku, donosimo nove detalje specijalne operacije, koja ima samo jedan cilj - srušiti vlast u Republici Srpskoj.

Za to, navodi se u dokumentima, trebalo bi da posluži i 150 lica, koji su na platnom spisku jedne ambasade u Sarajevu.

Plaćenici strane ambaseda su, uglavnom, državljani BiH, ali ima i državljana iz zemalja regiona. Žargonski se nazivaju stražari. Na obuci su bili na prostoru Crne Gore i KiM, a dio njih u Makedoniji. Sa ovim je upoznata i OBA, ali oni su dobili podatak da ih ima samo 40.

U dokumentima se jasno navodi da se stražari koriste i kao obavještajci za prikupljanje podataka na terenu, te da ove grupe imaju oružje i svu potrebnu opremu za izvršavanje i drugih zadataka.

"Strani krojači, projektanti obojenih revolucija... Stranci su ovdje instalirali svoje ljude još prije raspada Јugoslavije, u svim državama (BiH, Srbiji, Hrvatskoj). Oni ovdje imaju ogroman broj ljudi, naših ljudi angažovanih i vrbovanih uključenih u razne sisteme i projekte koji i ne znaju šta je glavni cilj", istakao je Rajko Vasić, politički analitičar.

Ideja je bila da se u Srpskoj izazove sukob između opozicije i vlasti prije 2018. godine, ali slabost opozicije i mali odziv naroda, odnosno odsustvo kritične mase, mijenjalo je planove u koraku. Sljedeći korak bio je razbijanje SNSD-a iznutra, cijepanjem i podjelama.

Ako ni to ne uspije, slijede novi koraci, navodi se u dokumentima.

"Dirigovanje izbornim rezultatima, koji neće omogućiti nijednoj političkoj opciji samostalno formiranje vlasti. U slučaju pobjede SNSD-a treba realizovati aktivnosti, čiji je cilj sceniranje izborne krađe i iniciranje demonstracija, koje treba da budu praćene nasiljem".

U prilog ovome govore i izjave pojedinaca iz Saveza za promjene, poput Aleksandre Pandurević, koja je najavila da će SDS tokom rasprave o ocjeni spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije da sprovede fer izbore u oktobru, Predstvničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predložiti set mjera radi sprečavanja izborne krađe.

Iako se dobro zna da izbore sprovodi CIK pod budnim okom OEBS-a.

U dokumentu, koji je u posjedu RTRS-a, navodi se da bi u slučaju pobjede SNSD-a demonstracije bile organizovane i trajale bi od deset do 15 dana, onda bi se umiješala međunarodna zajednica, koja bi stavila blokadu na izbore. Takvo stanje održavalo bi se do početka naredne godine i održavanja Konferencije o Balkanu.

"Tako bi se stekli uslovi za dobijanje jedne vrste mirovne konferencije i omogućila rješenja koja nisu predviđena Dejtonskim sporazumom".

"Mi već dvije decenije gledamo "narandžaste" revolucije koje organizuje Zapad, od prve u Beogradu, preko onog u Kirgiziji, Gruziji, Ukrajini, a sve se radilo tako što se predstavi da je režim "agresivan" da radi protiv interesa naroda, da ima mnogo korupcije, da je loš, da se izauzove jedna vrsta bunta, na kraju nekad i urodi plodom", ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

Interesantno je da su paravojne strukture SDA prve dostavile izvještaj o ovim takozvanim "stražarima" i to Bakiru Izetbegoviću. OBA zna za njih, po prirodi stvari i Dragan Mektić, ali svi oni, sasvim izvjesno, blagonaklono gledaju na činjenicu da strane službe kroje političku situaciju u Republici Srpskoj i BiH.