latinica  ћирилица
21/06/2018 |  18:22 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Kozarska Dubica pred finansijskim kolapsom- sudske presude blokirale račun opštine!

Kozarska Dubica je u finansijskom kolapsu. Zbog sudskih rješenja, račun opštine je blokiran. Kasne plate, stipendije, ali i određeni vidovi socijalne pomoći.

Svaki priliv novca na račun opštine u narednom periodu, biće blokiran, jer je na naplatu stigao veliki broj sudskih presuda, čiji se postupci vode unazad desetak godina. Iznosi od 30.000 maraka pa na više, dio su problema, međutim dvije presude koje dostižu iznos od gotovo dva miliona maraka, najviše brinu rukovodstvo.

Radenko Reljić načelnik opštine Kozarska Dubica kaže da to apsolutno vodi u potpuni kolaps ovog budžeta.

"Mi nažalost u ovoj opštinskoj upravi nemamo mogućnost da nađemo rješenje za te velike probleme. Mi ćemo tražiti pomoć Vlade", istakao je Reljić.

Plate opštinskim radnicima kasne. Iako samo 15 dana, problemi su počeli. Zna to i Danijela Kočan, i ona i suprug, zaposleni su u opštinskoj administraciji.

"Meni sad već stižu krediti, mom mužu kredit, kartice minusi i sve ostalo. Mi radimo pod konstatntnim stresom. Ne znamo šta će biti sutra, imamo dvoje djece", požalila se Kočanova.

Tešku situaciju osjete i studenti zbog kašnjenja stipendija. Dugovi se gomilaju i prema ustanovama socijalne zaštite.

Maja Špica direktorica Centra za socijalni rad iz Kozarske Dubice navodi da dugovanja korisnicima što se tiče Centra za socijalni rad iznose 300.000 maraka.

"Kada su u pitanju jednokratne novčane pomoći postoji dug iz prošle godine, koji je oko 40.000 maraka", rekla je Špica.

U iznalaženju rješenja Reljić će kaže, tražiti pomoć Vlade Srpske, ali i pokrenuti pitanje zakonske odgovornosti za sadašnju situaciju.

"Mi ćemo nažalost morati angažovati jedan advokatski tim, koji će morati braniti interese opštine. Mislim da će tu doći do velikih problema i da će posla imati nadležne institucije- policija, tužilaštvo...", navodi Reljić.

Poručuje, ako se problem u vezi sa budžetom nastavi, biće prinuđen na ostavku, jer u ovoj situaciji, kako kaže problem sam ne može da riješi.