latinica  ћирилица
22/06/2018 |  12:51 | Autor: FONET

Marina Abramović u Beogradu

Svjetska umjetnica performansa boravi u prestonici povodom priprema za retrospektivnu izložba "Čistač" koju će imati 2019. u Muzeju savremene umjetnosti.
Marina Abramović (Foto: tumblr) -
Marina Abramović (Foto: tumblr)

Svjetska umjetnica performansa Marina Abramović boravi u Beogradu povodom priprema za retrospektivnu izložba "Čistač" koju će imati 2019. godine u Muzeju savremene umjetnosti, a za RTS je izjavila da je vrlo emotivno doživjela dolazak u Muzej i poziv da napravi izložbu.

"Poslije smrti moga oca i majke, nisam redovno dolazila u Beograd, tako da je mnogo vremena prošlo. Sve to vrijeme Muzej savremene umjetnosti bio je zatvoren. Sada doći u novi Muzej koji izgleda stvarno izvrsno da napravim svoju retrospektivu u njemu i da se vratim najzad kući, vrlo je emotivno za mene", rekla je Marina Abramović.

Ona je za kulturni dnevnik RTS kazala da je Beograd pun mladog svijeta i da su mladi publika koju bi željela da ima u Muzeju.

"Јa bih voljela da oni vide šta sam ja radila posljednjih 50 godina mog života", rekla je Marina Abramović.

Retrospektivna izložba "Čistač" gostovala je u u sedam gradova u Evropi - Štokholmu, Kopenhagenu, Oslu, Bonu, Firenci i poljskom gradu Torunaa.

Marina Abramović je posljednji put samostalno izlagala u Beogradu 1975. godine, poslije čega je napustila zemlju.