latinica  ћирилица
22/06/2018 |  19:05 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama kontrolu prepuštaju Bošnjacima?!

Iz Ujedinjene Srpske i danas tvrde da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama nastavljaju da kontrolu nad obavještajnim i bezbjednosnim agencijama prepuštaju bošnjačkim kadrovima. Ponavljaju da je funkcija predsjednika Nezavisnog odbora za izbor tijela u policijskim strukturama BiH prepuštena Bošnjacima, iako pripada Srbima.

Od utorka funkciju predsjednika Nezavisnog odbora obavlja Bošnjak, jer je dosadašnja predsjednica, iz srpskog naroda, podnijela ostavku, kažu u Ujedinjenoj Srpskoj.

Umjesto da se odmah na to mjesto postavi neko od preostalih srpskih kadrova u odboru, kaže Kremenović, funkciju obavlja dosadašnji zamjenik predsjednika iz bošnjačkog naroda.

"Iz toga proizilazi da srpski kadrovi u zajedničkim institucijama loše rade svoj posao i da prepuštaju obavještajne strukture ratnim kadrovima SDA", kaže Darko Kremenović iz Ujedinjene Srpske.

Podsjećamo, predsjedavajući Predstavničkog doma PS, Mladen Bosić, juče je saopštio da ostavka dosadašnje predsjednice tek treba da bude na dnevnom redu 63. sjednice, kada će se o njoj i odlučivati.

Iz Ujedinjene Srpske kažu da SDS, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nije podržao ni njihov zaključak kojim se zadužuju predstavnici Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da pokrenu inicijativu za izmjenu pravne regulative, čime bi se licima osuđenim za ratne zločine, omogućilo da nakon dvije trećine izdržane kazne dobiju uslovni otpust.

"Zabrinjavajuće je da ovaj zaključak, koji je juče usvojen na sjednici parlamenta Srpske, nisu podržali pojedini predstavnici opozicije, tačnije SDS-a i PDP-a, iako ga je podržala potpredsjednik SDS-a Sonja Karadžić Јovičević", ističe potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković.

Iz Ujedinjene Srpske poručuju da je apsurd to što zakonodavstvo BiH ne dozvoljava da osuđeni za ratne zločine budu pušteni na slobodu nakon što odsluže dvije trećine kazne, dok je to dozvoljeno prema pravilima Haškog tribunala.