latinica  ћирилица
22/06/2018 |  20:09 ⇒ 23/06/2018 | 08:46 | Autor: RTRS

Švajcarska pobijedila Srbiju sa 2:1

Fudbaleri Srbije poraženi su u drugom meču u Grupi E od selekcije Švajcarske sa 2:1. Mitrović je postigao gol za vođstvo, ali su golovima DŽake i Šaćirija Švajcarci preokrenuli i stigli do pobjede. Meč odluke Srbija igra 27. od 20.00 časova protiv Brazila.
Svjetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018. -
Svjetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018.

Pred "Orlovima" je bila jasna računica pred duel sa "Sajdžijama" u Kalinjingradu - pobjeda je značila ostvarenje dvodecenijskog sna i plasman među najboljih 16 reprezentacija na svijetu. Svaki drugi ishod značio je da će se drama prenijeti u treće kolo i duel sa "Kariokama". Ishod nije povoljan za Srbiju koja u posljednjem kolu ima veoma težak zadatak. Da bi se prvi put poslije 1998. godine nadmetali u osmini finala, potrebno je da padnu favorizovani Brazilci u posljednjem kolu.

94 minut- Utakmica je završena poslije produžetka od 4 minuta. Ništa se nije promenilo u preostalih nekoliko minuta, jer Srbija nije mogla da se oporavi od šoka i pogotka kojim je na kraju i riješen susret. 

90 minut- Nikoga nije bilo na polovini Srbije, a šaćiri je vukao loptu gotovo 50 metara, Tošić nije uspio da ga stigne, prije nego što je ovaj samo ćušnuo loptu u dalji ugao za totalni preokret – 1:2.

87 minut- Dobra kontra Srbije, ali je Akanđo ipak stigao Radonjića. Brih poslije udarca iz ugla 'vidi' još jedan faul u napadu, a potom i dalje žuti karton Mitroviću zbog prigovora.

80 minut - Izlazi Milivojević, a ulazi Radonjić.

78 minut - Ne žure fudbaleri Srbije, svjesni da imaju još dovoljno vremena za završni udarac.

75 minut- U prvi mah je djelovalo da će Šaćiri imati stopostotnu šanu, ali se ispostavilo da se zadnja linija Srbije savršeno kretala, odnosno da je rival bio barem metar u ofsajdu pri upućivanju lopte.

73 minut - Povukli su se Švajcarci pred poslljdnjih dvadesetak minuta igre, a Petrović očigledno odlučio da čeka šansu iz kontre i na teren je poslao brzonogog napadača Brila Embola.

68 minut- Kolarov centira oštro sa lijevog krila, lopta prolazi kroz peterac iako je oko njega bilo gotovo deset igrača, a stiče se utisak da je Mitrović mogao da ukliza i skrene loptu u praznu mrežu sa druge stative, ali je izgleda nije ni vidio.

66 minut – Poslije nekoliko diskutabilnih odluka, nema sumnje da je Brih u 66. minutu oštetio Srbiju za čist penal!

Tadić je još jednom odlično centrirao, a Mitrovića su dva igrača rukama spriječila da se odrazi od zemlje i zahvati loptu glavom, ali je njemački arbitar svirao faul u napadu!

64 minut - Selektor Mladen Krstajić reaguje u 64. minutu i na teren ulazi Adem Ljajić, a izlazi sve nervozniji Filip Kostić.

58 minut - Malo je nedostajalo da Švajcarci naprave totalni preokret u svega nekoliko minuta.

Šaćiri je gađao dalje rašlje sa ivice kaznenog prostora, a lopta se od stative odbila iza gola Srbije.

52 minut- Švajcarska je izjednačila golom DŽake.

Selektor Švajcarske Vladimir Petrović odlučio je da reaguje već na poluvremenu, pa je na teren poslao napadača zagrebačkog Dinama Marija Gavranovića, umjesto Harisa Seferovića.

poluvrijeme

Problem za Srbiju mogli bi da budu kartoni u veznom redu, pošto je žuti, poslije Sergeja i Luke, dobio i Nemanja Matić.

46 minut - Raspoloženi Tadić je sačekao odbijenu loptu na ivici kaznenog i uhvatio divan volej, a lopta još jednom prolazi tik pored okvira gola.

44 minut – Srbija umalo do 2:0 i samo su centrimetri nedostajali za dupliranje vođstva.Tadić je još jednom sjajno centrirao iz ugla, lopta je išla u visini pet metara, ali je Duško Tošić zamalo promašio, odnosno krenuo za milisekundu kasnije na nju.

Ali, Matića je lopta u potpunosti iznenadila i od njegove noge se odbila preko prečke.

Prve "varnice" vidjele su se u 41. minutu, kada je Mitrović prišao da prigovori Šaćiriju, smatrajući da je ovaj želio da iznudi faul, iako je Feliks Brih odmahnuo rukom.

39 minut - Prekid u opasnoj zoni, Aleksandar Kolarov je centrirao, a Luka Milivojević završio akciju lijepim udarcem, ali pravo u Zomera.

Već u sljedećem napadu, Milivojević dobija žuti karton pošto je s leđa faulirao rivala u kontri.

34 minut - U posljednjih desetak minuta Švajcarci su sve opasniji, pa Srbiji treba više energije, a i prvi žuti karton na meču dobija Sergej Milinković Savić zbog opasne igre, tj. visoko podignute noge.

Švajcarci su već osam puta šutirali ka golu Stojkovića, a kao prva stvar koja se nameće jeste sužavanje prostora na bokovima i tjeranje protivnika da napada kroz sredinu.

33 minut - Najbolja šansa na meču za Švajcarsku, ali Vladimir Stojković fenomenalnom intervencijom čuva vođstvo Srbije!

Stevan Cuber je idealno proigrao DŽemailija na ivici kaznenog prostora, ovaj sa ivice peterca pokušao da je gurne u bliži ugao, a Stojković odličnom, refleksnom reakcijom skrenuo loptu u korner.

27 minut - Tempo igre je opao kako se bliži istek pola časa igre, dok su Švajcarci žele da diktiraju ritam.

23 minut – Ne prestaju napadi Srbije, dva puta je pokušan proboj kroz kroz sredinu. Tadić nije uspio da šutne poslije serije driblinga, ali jeste Sergej Milinković-Savić sa gotovo 30 metara, ali pored desne stative.

20 minut - Preuzimaju "Orlovi" ponovo kontrolu nad ritmom utakmice i nastavljaju da ugrošavaju "Sajdžije" akcijama preko bokova. Ovoga puta, u dobroj poziciji bio je Filip Kostić – ušao je u kazneni, poslao DŽemailija van terena i plasirao loptu na drugu stativu, ali veći opasnosti nije bilo.

13 minut - Pokušali su Švajcarci odmah da odgovore, izveli su i prvi korner. Ipak, najopasnije bilo pošto je Rodriges prevario Branislava Ivanovića i poslao loptu na peterac, ali DŽemaili ne pogađa.

5 minut - GOOOOOL! Srbija vodi!!! Taktika se ipak isplatila! Srbija vodi već od petog minuta!

Najprije je Luka Milivojević poslao idealan centaršut, ali je Јan Zomer sjajno intervenisao poslije odličnog pokušaja Aleksandra Mitrovića glavom.

Međutim, samo desetak sekundi kasnije Dušan Tadić divno vara Rikarda Rodrigesa i potom šalje novi idealan centaršut na peterac, a Mitrović ovoga puta zakucava loptu u mrežu – 1:0!

Sastavi:
Srbija(4-2-3-1): Stojković – Milenković, Tošić, Ivanović, Kolarov – Milivojević, Matić – Milinković-Savić, Kostić, Tadić – Mitrović

Švajcarska (4-2-3-1): Zomer – Lihtštajner, Akanđi, Šer, Rodriges – DŽaka, Behrami – Šaćiri, DŽemaili, Cuber - Šeferović

"Orlovi", poslije pobjede nad Kostarikom u prvom kolu (1:0), odnosno remija "Sajdžija" sa Brazilom (1:1), imaju veoma prostu računicu - pobjeda vodi direktno u nokaut fazu pred posljednju rundu.

Pravdu dijeli iskusni njemački arbitar Feliks Brih.