latinica  ћирилица
23/06/2018 |  11:36 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Foča: Problemi u Lovačkom udruženju "Bakić"

Izbor rukovodstva, finansijske nepravilnosti u poslovanju, loš odnos prema komercijalnom lovu, samovolja pojedinaca, samo su neki od razloga što jedan broj lovaca Lovačkog udruženja "Bakić" u Foči zahtijeva promjenu rukovodstva. To su, kažu, i pokušali na redovnoj izbornoj skupštini u maju. S druge strane, izabrano rukovodstvo tvrdi, sve je urađeno u skladu sa zakonom.

Čedomir Sarić ističe da je na sjednici Upravnog odbora u junu legitimno izabran za novog predsjednika. Iznosi brojne, kako tvrdi, nepravilnosti koje je 18 godina sprovodio Vlastimir Prodanović kao predsjednik odbora. Ističe da bi što prije trebalo izvršiti primopredaju, da bi udruženje moglo normalno da radi.

"Suština svega ovoga je da se poštuje statut, poštuju normativna akta i da se uvažava većina, a ne da pojedinci odlučuju o svemu ovome", kaže Sarić.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Udruženja Neđeljko Radanović tvrdi da je sve sprovedeno u skladu sa statutom i da su morali ispraviti greške izborne skupštine do njegovog izbora.

Utvrđeno je, kaže, i da jedan od predloženih članova ne ispunjava uslove da bude u Upravnom odboru. Verifikovali su mandate i izabrali jedanaestočlani odbor, koji je sa šest glasova dao povjerenje Prodanoviću.

"Mi smo prošle godine usvojili statut u skupštini i to je za nas legalno, većina svugdje odlučuje", ističe Radanović.

Krsto Ivanović, iz čije je sekcije predloženi član Upravnog odbora, naglašava da je sve urađeno prema propisima.

Vlastimir Prodanović, predsjednik Upravnog odbora, odbacuje sve što mu stavljaju na teret, a za optužbe da je bilo malverzacija poziva nadležne da pregledaju papire. Očekuje se i komisija iz Lovačkog saveza.

Spomenko Stojanović, član Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske, ističe da će biti poslan nadzorni odbor i sekretar iz Saveza da pregledaju sve knjige i utvrde pravo stanje.

Iz Ministarstva poljoprivrede saopštavaju da saglasnosti za otvaranje lovne sezone neće biti, dok iz Foče ne stigne dokumentacija ko je ovlašćeno lice za zastupanje Lovačkog udruženja "Bakić".