latinica  ћирилица
23/06/2018 |  13:16 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Od prodaje obveznica na Bečkoj berzi 168 miliona evra

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska prodajom obveznica na Bečkoj berzi u iznosu od 168 miliona evra prva u BiH koja je uspjela da na ovaj način za javne račune obezbijedi prepoznatljivost na međunarodnom finansijskom tržištu.

On je naveo da je taj novac na raspolaganju Republici Srpskoj i da može biti "povučen" istog trenutka kada se za tim ukaže potreba.

"To je dio godišnjeg predviđenog obima zaduženja koji podrazumijeva isključivo obezbjeđivanje sredstava za pokriće prethodnih zaduženja, tako da se ne dešava novo zaduženje", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, da je došlo do novog zaduženja Republika Srpska ne bi mogla doći do iznosa od 40 odsto javnog duga u BDP-u, za koji vjeruje da će veoma brzo pasti na 38 odsto, čime će dostići najnižu stopu javnog duga u Republici Srpskoj posljednjih godina.

Video možete pogledati i na RTRS Јutjub kanalu:

"Želim da izrazim zadovoljstvo činjenicom da su investitori reagovali, da je na Bečkoj berzi obezbijeđen novac, jer je to veoma važno za finansijsko kretanje Republike Srpske. Veoma je važno da smo prepoznati i prihvaćeni u tom pogledu i mi proglašavamo veoma uspješnom ovu emisiju obveznica", istakao je Dodik poslije sastanka sa premijerom Željkom Cvijanović, ministrom finansija Zoranom Tegeltijom i ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem.

Dodik je naveo da su stvoreni uslovi da je za svaku sljedeću potrebu Republika Srpska proširila krug investitora i da se ne mora oslanjati na oficijelne, kako je do sada bio slučaj, nego je poslala poruku da može i na međunarodnom tržištu kapitala da se kreće na ovaj način.

"Vjerujemo da će u sljedećoj emisiji obveznica to biti prepoznato. Radi se o kamatnoj stopi od 4,7 odsto na pet godina, to je daleko niže nego što su dobijale međunarodno priznate zemlje iz regiona, čija se kamata prilikom prvog izlaska na međunarodno tržište kretala od devet do 12 odsto", pojasnio je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je mali iznos novca razlog zbog čega nisu zainteresovali velike investitore.

"U svakom slučaju stvorili smo uslove da i ovo bude prepoznato, stvorili smo uslove za takozvano investiciono bankarstvo koje će omogućiti da naši ljudi mogu sa idejom da animiraju banke koje će ih pratiti bez traženja zvaničnih obezbjeđenja plaćanja", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Vlada u prethodnom periodu izdvojila 103 miliona KM za kapitalna ulaganja u projekte širom Republike Srpske.

Dodik je naveo da je tome potrebno dodati i 170 miliona KM ulaganja u puteve, kao i činjenicu da je obezbijeđeno 54 miliona KM za gradnju bolnice u Istočnom Sarajevu, a da će najkasnije u avgustu biti raspisan međunardni tender za izgradnju bolnice u Doboju.

"Završavamo rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ u šta je uloženo oko 100 miliona KM. Prethodno smo morali da riješimo kvalitetno napajnje strujom, obezbjeđivanje kvalitetnog snabdijevanja vodom, kanalizacijom i svim ostalim, čime ukupna ulaganja sigurno premašuju 150 miliona KM u prethodnih sedam ili osam godina", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je podsjetio da UKC nikada nije pribavio, ni upotrebnu, ni građevinsku dozvolu, da je radio u gotovo neregularnim uslovima sve vrijeme, te da su sada stvoreni uslovi da ova ustanova bude potpuno opremljena po standardima koji se traže.

"Iz kreditnih sredstava obezbijeđeno je više od 100 miliona KM u ovoj godini za oblast vodoprivrede, dok je od Evropske banke za obnovu i razvoj obezbijeđeno 70 miliona evra za izgradnju dionice puta od entitetske linije sa Federcijom BiH kod Doboja, pa do spoja sa auto-putem Banjaluka-Doboj", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Vlada je u završnim pregovorima sa dvije kineske kompanije, od kojih se sa jednom pregovora o izgradnji koridora "Pet ce" od Vukosavlja do Brčko distrikta u vidu koncesije.

"To podrazuimjeva da mi damo dozvolu za koncesiono upravljanje, a finansiranje i upravljanje tim putem u periodu koncesije vršiće ta kompanija, što govori da ćemo put graditi bez zaduženja bilo kojeg subjekta u Srpskoj", objasnio je Dodik.

Sa drugom kinskom kompanijom, dodao je Dodik, pregovora se o davanju pod koncesiju dionice auto-puta Banjaluka-Prijedor sa brzom cestom do Gradine, što podrazumijeva "brzi spoj" Kozarske Dubice i Prijedora.

Dodik je dodao da očekuje da će imati promociju ovih projekata na samitu "16 plus jedan" koji će biti održan u Bugarskoj.

On je podsjetio da su ovi projekti stavljeni na oficijeli dio te konferencije, nakon čega su predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pokušavali da spriječe da se Srpska eksponira i da promovišu projekat koji se odnosi na termoelektrane kod Tuzle i Banovića.

Pomenutim ulaganjima, Dodik je dodao i pregovore sa Srbijom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ističući dogovor da se zajedno gradi auto-put od granice sa Srbijom do granice sa Brčko distriktom.

"To govori da smo pokrili čitavu preostalu dionicu auto-puta, a naš strateški infrastrukturni i politički projekat je izgradnja auto-puta do granice sa Srbijom", poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da se gradi i u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj, napominjući da je u Istočnom Sarajevu u toku gradnja novog trga, da se u Bijeljini modernizuje kanal Dašnica, te da je u dogovoru sa Srbijom riješeno pitanje finansiranja izgradnje puta Foča-Tjentište.

"Kad tome dodamo sva povećana primanja koje je najavila Vlada, riječ je o velikim projektima. U ovom trenutku u Srpskoj nema nijednog štrajka, ni u javnom, ni u privatnom sektoru, zadovoljni su i poljoprivrednici i boračke kategorije", naveo je Dodik.

Predsjednik Srpska kaže da je ideja i zadatak Vlade da u Republici Srpskoj u narednom periodu prosječna plata poveća na 450 evra.