latinica  ћирилица
23/06/2018 |  13:44 ⇒ 20:23 | Autor: SRNA

Srpski jezik i pismo dovedeni u pitanje u epohi globalizma

Srpski identitetski kriterijumi - jezik, pismo, kultura, tradicija i istorija dovedeni su u pitanje u globalizmu, čiji kriterijumi za ništenje srpskog pisma i jezika predstavlja put za ništenje Srba kao naroda, rečeno je na okruglom stolu koji je danas organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" u Beogradu.

Na skupu o temi "Srpski identitet-kriterijumi u epohi globalizma", održanom u Vukovoj zadužbini, predsjednik Upravnog odbora "Prosvjete" Milimir Mučibabić rekao je da je globalizam ideologija koja se želi predstaviti kao kosmopolitska, a u stvari je novo porobljavanje.

On je ocijenio da su u epohi globalizma, koji je donio eru straha, nesigurnosti u kojoj činjenice ne znače ništa, dovedeni u pitanje srpski identitetski kriterijumi - jezik, kultura, pismo, tradicija i istorija.

Mučibabić je istakao da su Srbi jedini narod kome globalizam ili neoliberalna paradigma države ukida sve vrijednosti i stavlja pod posebnu lupu duplih standarda, odnosno "kako na putu ka Evropi treba da rade".

"U tom kontekstu referendum kao osnovno demokratsko pravo ne važi za sve. Pravo na samoopredjeljenje koje pripada samo narodima, daje se nacionalnim manjinama, a uskraćuje Srbima u Hrvatskoj i u BiH", rekao je Mučibabić.

On je istakao da za Srbiju i Srbe ne važi ni princip nepovredivosti državnih granica suverenih zemalja, kao ni princip na kojem počiva građansko društvo o tome da je svojina svetinja.

Istoričar Miloš Ković rekao je da su Srbi kao narod već prošli kroz doba pokušaja da se dopadnu i liče na nekog drugog, a sada su na pragu novih takvih pokušaja upodobljavanje sebe da bi se svidjeli Zapadu.

Ković je ukazao da je danas u svijetu na djelu pritisak anglosaksonske kulture koji se naziva globalizacija, a u stvari je kolonizacija čitavog svijeta, u kome se Srbima nameće potpuno kolonizovani vid srpske kulture.

"U 100 godina koje su za nama, Srbi su zaista svojski pokušavali da se odreknu svog izvornog dela identiteta, da bi se nekako integrisali u jugoslovensku političku zajednicu. Sada smo na pragu novih pokušaja da se opet s nekim ujedinjujemo, da se opet nekome dopadamo i kao guske u magli pokušavamo da uđemo u EU čija su vrata zatvorena", zaključio je Ković.

Lingvista Miloš Kovačević rekao je da su globalizacioni procesi koji se danas odvijaju protiv Srba, ćirilice i srpskog jezika, malo drugačiji nego u prošlosti, kada su na jednoj strani bili Srbi, a na drugoj njihovi neprijatelji.

"Danas se sukob sa srpskim nacionalnim interesima vodi iznutra. Tako su pronađeni podobni Srbi, koji bi da promijene Srbe i da od tradicionalnih Srba, sa njihovim jezikom i pismom naprave takozvane `Evrosrbe`", rekao je Kovačević.

Sada ti "Evrosrbi", kako objašnjava Kovačević, nište status ćirilice i zalažu se za zajednički jezik, da se sve pomiješa, a onda kasnije, pošto je to sve nastalo iz srpskog jezika, da se napravi svojevrstan kompromis sa nečim sa čime nema kompromisa, jer je to osnov srpskog identiteta.

Kovačević je ukazao da danas u srpskim instituicjama ne postoji skoro nijedan naziv koji nosi atribut "srpski" i upozorio na opasnost od negiranja termina "srpski".

"Sve srpsko treba svesti na Srbiju i ukinuti sam termin srpski, jer se time odvaja Srbija od ostalih srpskih dijelova, a srpski jezik se svodi bukvalno na jezik Srbije koji se tiče samo samih Srba. Budući da je Srbija samo teritorijalni okvir, onda se postavlja pitanje da li je to globalizaciono najbolji put za ništenje srpskih nacionalnih identiteta", naveo je Kovačević.

On je istakao da globalizam "ništi nacije" i da postoji tendencija generalnog zalaganja za istinu, "a zapravo partikularno, kad se govori o Srbima, ta istina se poništava na štetu srpskog naroda".

"Zato su zapravo kriterijumi globalizma za ništenje pisma i jezika pravi put za ništenje Srba kao naroda, koji počiva na identitetskim kriterijumima. I pravljenje evropskih Srba znači pravljenje nesrba od Srba", zaključio je Kovačević.