latinica  ћирилица
23/06/2018 |  16:48 ⇒ 24/06/2018 | 17:07 | Autor: RTRS

Povećanje plata u Srpskoj - najniža da dostigne 500, prosječna 900 KM; Јunska penzija veća za 2,5 odsto

Nakon najave da će svim radnicima u Srpskoj plate rasti, poznato je i koliko. Definitivno se ide u povećanje neoporezivog dijela plate sa sadašnjih 200 na 500 maraka, čime je obezbijeđeno da ono čega se odrekne budžet, ode u korist radnika. Uz radnike, paket mjera Vlade podrazumijeva i dodatno povećanje penzija za 2,5 odsto, ali i uvodi primanja dijelu demobilisanih boraca.

Predsjednik Republike, premijerka, ministri finansija i rada. Nakon sastanka u Vladi, saopšteno je ono o čemu se posljednjih dana najviše pričalo. Uz odluku o povećanju neoporezivog dijela plate, sada je poznato i kako će se to odraziti na primanja radnika, a biće, kažu, jednako za sve. Procentualno će najviše biti uvećane najniže plate, dok će onima sa značajnijim primanjima biti veće za 0,75 odsto.

"Kada govorimo o plati od recimo 400 maraka, iznosiće 450 maraka i to će značiti povećanje od oko 12,5 odsto. Kada je u pitanju plata od 500 KM, tu ćemo imati povećanje od devet odsto", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

Slijedi izmjena desetak zakona. Samo za četiri godine, koliko važi odluka da se 200 maraka plate oslobodi poreza, privredi je ostavljeno oko 470 miliona maraka. Tadašnjom odlukom pogodovalo se privrednicima, ovom - radnicima. Krajnji cilj, povisiti iznos najniže plate sa sadašnjih 410 na 500 maraka, ali i povećati prosjek.

"Naša ideja i naš posao jeste i mislimo da ćemo sa ovim uspjeti da u Republici Srpskoj, ukoliko realni sektor odluči da prati namjere Vlade, imamo uvjerenja da to hoće, da prosječna plata u Republici Srpskoj se poveća na 450 evra", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

Povećanje plata osjetiće i prosvjetari, postepenim ujednačavanjem sa ostalim budžetskim korisnicima. Već u ponedjeljak Vlada će formalizovati odluku o dodatnom povećanju penzija za 2,5 odsto, ali i konačno riješiti pitanje 600 demobilisanih boraca, koji su napunili 65 godina, ali nemaju 15 godina osiguranog radnog staža.

"Odluka će podrazumijevati da i oni dobiju mjesečni iznos u visini najniže penzije. Na taj način će se steći pretpostavke, to neće predstavljeti preveliko opterećenje za budžet, mislimo da je mjera i realna, i opravdana i pravdena", navela je Cvijanovićeva.

Sve ovo moguće je, ističe premijerka, zahvaljujući stabilnosti budžeta. Do 31. maja, u budžet je prihodovano oko 1,12 milijardi maraka, čime je finansijski plan ostvaren za 106 odsto.

Predsjednik Srpske ističe uspjeh na međunarodnom finansijskom tržištu. Prvom emisijom obveznica na Bečkoj berzi obezbijeđeno je 168 miliona evra, po kamatnoj stopi od 4,7 odsto sa rokom otplate od pet godina.

"Tako da se ne dešava novo zaduživanje, inače da se povećava novo zaduženje ne bi mogli doći do iznosa od 40 odsto javnog duga u BDP-u za šta mi vjerujemo da bi mogao pasti na 38% i to bi bila najniža stopa javnog duga u Republici Srpskoj posljednjih godina", naveo je Dodik.

Srpska je ovim, istakao je Dodik, proširila krug investitora. Podsjeća da se sa kineskim kompanijama vode završni razgovori za izgradnju i davanje pod koncesiju dijela auto-puta Banjaluka-Prijedor sa brzom cestom do Kozarske Dubice, dijela koridora "Pet ce", autoputa od Vukosavlja do granice sa Distriktom Brčko. Promocija tih projekata, istakao je, trebalo je da se desi na međunarodnom samitu u Sofiji.

"Ovi projekti su bili stavljeni na oficijalni dio kongerencije, a onda su Zvizdić i Šarović razvalili ili pokušavaju da razvale i da se Republika Srpska skloni i pokušavaju da uvale projekat koji se odnosi na termoelektranu gore u Federaciji kod Tuzle", rekao je Dodik.

On je istakao i da je sa Srbijom dogovoreno sufinansiranje autoputa od granice sa Distriktom Brčko do granice sa Srbijom, i rekonstrukcija puta Foča-Tjentište. Podsjetio je da je Vlada 103 miliona investirala u kapitalna ulaganja, a da Putevi planiraju ulaganja od 170 miliona maraka. Očekuje se završetak radova na bolnici u Istočnom Sarajevu.

U toku je rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra, tender za bolnicu u Doboju. Kreditima su obezbijeđena sredstva za vodoprivredu i energetsku efikasnost, izgradnju autoputa od entitetske linije sa Federacijom, do autoputa Banjaluka-Doboj. Očekuju se i projekti opština za dodjelu sredstava iz donacija Srbije.