latinica  ћирилица
23/06/2018 |  17:48 | Autor: SRNA

Kurc: Moguća kontrola na granici sa Italijom

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da će njegova zemlja ponovo postaviti kontrolu na granici sa Italijom ukoliko Njemačka bude vraćala migrante sa svoje granice sa Austrijom.
Sebastijan Kurc - Foto: RTRS
Sebastijan KurcFoto: RTRS

"Bićemo spremni da učinimo sve što je neophodno radi zaštite naše granice. To će značiti osiguranje granice na Breneru i drugim lokacijama", rekao je Kurc njemačkom dnevniku "Bild".

Prelaz Brener koji se nalazi na južnoj granici Austrije sa Italijom najprometnija je trgovinska ruta Evrope u pravcu sjever-jug.

Prošle godine je rekordnih 2,2 miliona kamiona prešlo preko prelaza koji povezuje Sjeverni i Јužni Tirol, poluautonomni region Italije, gdje većinu čini stanovništvo njemačkog govornog područja.

U Briselu će sutra biti održan mini-samit lidera EU, koji se nadaju da će pronaći zajednički stav za rješenje pitanja migranata koji dolaze do evropskih obala.

Njemački kancelar Angela Merkel u sporu je sa ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom o načinu smanjenja priliva migranata u tu zemlju. Zehofer je zaprijetio da će vratiti određeni broj migranata sa njemačko-austrijske granice ukoliko Merkelova ne pronađe evropsko rješenje za problem migracije.

Nešto ranije je austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe upozorio da je Austrija spremna da sa svoje granice vrati izbjeglice ukoliko to prethodno učini Njemačka.

"Ukoliko njemački ministar unutrašnjih poslova Zehofer donese odluku o vraćanju izbjeglica sa granice, to ćemo učiniti i mi. Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl je u proteklih nekoliko mjeseci preduzimao razne mjere i bićemo spremni", rekao je Štrahe austrijskom dnevniku "Osterajh".

Prema njegovim riječima, to će značiti da će Šengenski sporazum biti suspendovan određeno vrijeme.

"Sve to ukazuje na potrebu efikasnog obezbjeđenja spoljnih granica EU", dodaje Štrahe.