latinica  ћирилица
23/06/2018 |  19:35 | Autor: SRNA

Nalesova: Spor u vezi sa migrantima dovešće do "njemačkog bregzita"

Lider njemačke Socijaldemokratske partije Andrea Nales izjavila je da je protiv inicijative konzervativaca iz Bavarske za rješavanje pitanja migracije i upozorila da bi spor mogao dovesti do "njemačkog Bregzita".
Izbjeglice u Njemačkoj - Foto: AFP
Izbjeglice u NjemačkojFoto: AFP

Nalesova je u svom govoru na stranačkoj konvenciji u gradu Bohumu na zapadu Njemačke kritikovala inicijativu ministra unutrašnjih poslova i lidera bavarske Hrišćansko socijalne unije /CSU/ Horsta Zehofera.

"Zehofer je opasnost po Evropu. On i premijer Bavarske Markus Zoder su na putu ka njemačkom Bregzitu", naglasila je Nalesova.

Zehofer je poručio da će narediti policiji da počne da vraća migrante registrovane u drugoj članici EU ukoliko kancelar Angela Merkel sa ostalim članicama ne postigne obimniji dogovor o migraciji.

Bavarski konzervativci iz CSU su dugogodišnji saveznici Hrišćansko demokratske unije /CDU/ na čijem je čelu Merkelova. Spor između njih prijeti da ugrozi i novu veliku koaliciju u kojoj su i SPD nakon nešto više od stotinu dana na vlasti.

Nalesova je naglasila da je njena partija i dalje voljna da ostane u vlasti sa konzervativcima, ali da nije jasno da li to žele i bavarski konzervativci.