latinica  ћирилица
24/06/2018 |  10:38 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Teslić: Katolički vjernici proslavljaju Svetog Ivu

Povodom proslave Svetog Ive, u obnovljenoj kapeli u Vrelima kod Teslića okupili su se katolički vjernici ovog kraja. Ovaj praznik, kažu, znači im mnogo.

Kapela Svetog Ive u Vrelima obnovljena je poslije više od 25 godina, a prostor oko kapele je deminiran. Već drugu godinu, po njenom renoviranju, katolički vjernici okupljaju se na ovom mjestu da bi proslavili Svetog Ivu po kome kapela i nosi ime.

"Ovaj praznik je veliki praznik, svi znamo ko je bio Sveti Ivo- Ivan Krstitelj. Okupili smo se u velikom broju, upriličili zakusku da se vjernici druže", kaže vjernik Željko Franjić.

Ivo Babić kaže da je radostan, ponosan, voli ljude i da je to njegova najveća vrijednost.

Ovo je kapela jedinstva, zavjetno svetište za čiju obnovu su priloge davali katolički i pravoslavni vjernici, ističe župnik Župe u Tesliću Ivan Ravlić koji je služio svetu misu.

"Poruka mi je, mladi volite se, cijenite i ljubite. Nemojte gledati na vjeru već na različitost, a naša je različitost jedna vrsta bogatsva", poručuje župnik Ivan Ravlić.

Obilježavanju ovog velikog praznika prisustvovali su ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić i načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

"Vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestitam praznik Svetog Ivu. Lijepo je danas biti ovdje, vidimo da su se ljudi vratili na svoja ognjišta, obnovili svetinje, da suživot i razumijevanje zaživljava u punoj mjeri", kaže Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Srpske.

Milan Miličević, načelnik opštine Teslić ističe da vjernici praktično svih nacija mogu ovdje doći da traže neku vrstu pomoći i spasa.

U Župi Teslić kažu da će se u narednim godinama, praznik Svetog Ive na ovom svetom mjestu, obilježavati 23. juna, kao što je to bilo i prije zatvaranja kapele.