latinica  ћирилица
24/06/2018 |  11:35 | Autor: SRNA

Gotić: Srpska može profitirati zapošljavanjem mladih i školovanih ljudi

Student druge godine master studija na uglednom njemačkom Univerzitetu u Tibingenu Katarina Gotić smatra da Republika Srpska najviše može profitirati zapošljavanjem sposobnih i školovanih ljudi.
Katarina Gotić - Foto: SRNA
Katarina GotićFoto: SRNA

"Riječ je o mladima koji jesu vani, ali su zainteresovani za ono što rade i mogu kod nas da unaprijede oblasti svog rada. Svakako, treba im dati šansu da odu u inostranstvo, sagledaju stanje i nauče nešto novo, nakon čega bi trebalo da odluče šta dalje", ističe Gotićeva za Srnu.

Kada je riječ o njenom studiju, Gotićeva navodi da radi na master tezi u Centru za magnetoencefalografiju u Tibingenu gdje se mjere magnetna polja koja stvaraju grupe neurona.

Ona kaže da u okviru svog projekta pokušava da nauči ispitanike kako da mislima kontrolišu povezanost između dva motorna korteksa, ili dvije moždane hemisfere.

"To je popularna tehnika "neurofidbek", koja ima veliku mogućnost primjene i u bioničkoj ili robotskoj prostetici, gdje ljudi, nakon amputacije, pokušavaju da pomjeraju robotski ud mislima", pojašnjava Gotićeva.

Ona naglašava da su joj u studiranju i stručnom usavršavanju mnogo pomogli novčana podrška i stipendije Fonda "Dr Milan Јelić", iako se time ne mogu "pokriti" troškovi života u inostranstvu i u zapadnoj Evropi.

"Ipak, to nimalo ne umanjuje značaj ove finansijske pomoći, a veoma važna dimenzija rada Fonda je priznanje da je trud talentovanih i marljivih studenata prepoznat u državi u kojoj su rođeni", objašnjava Gotićeva, koja je završila studije psihologije u Banjaluci.

Ona ističe da još nije sigurna da li će se nakon studija vratiti u Srpsku. Ističe da neuronauke još nisu pronašle primjenu u kompanijama i industriji, ali i da kod nas i u regionu taj vid istraživanja još nije razvijen.

Gotićeva kaže da razmišlja o započinjanju doktorata u oblasti kliničke psihologije, ili o radu u jednoj od organizacija čiji je cilj poboljšanje načina života pojedinaca i grupa.

"Planiram da nastavim da se usavršavam, upoznajem nove kulture i pokušam da učinim svijet boljim mjestom u skladu sa svojim interesovanjima. A učenje nije spremanje ispita. To je sticanje novih vještina i znanja koje će nas usrećiti i učiniti nam život zanimljivijim, a um otvorenijim", ističe ona.

Katarina poručuje ljudima i mladima - radite što volite, dok volite, a kada vam dosadi, pređite na nešto drugo.

"Čovjek je previše inteligentan da se automatizuje i radi isto svaki dan. Previše je inteligentan i da se fokusira samo na jednu oblast. Dakle, raširite svoja interesovanja i okolina u kojoj živite mogla bi da procvjeta", rekla je Gotićeva.

Tibingen, koji pohađa Gotićeva, istraživački je univerzitet osnovan 1477. godine. Ubraja se u najslavnije njemačke univerzitete i spada među 100 najboljih na svijetu. Uvršten je u Inicijativu izvrsnosti Vlade Njemačke.

"Oko 30 odsto populacije Tibingena su studenti i taj grad karakterišu tri velika instituta specijalizovana za neuronauke, među kojima su Maks Plankov institut za inteligentne sisteme i institut za biološku kibernetiku, te klinike i mnoštvo manjih instituta u kojima se rade istraživanja", rekla je Katarina.

Poznati studenti ovog univerziteta bili su filozofi Hegel i Šeling, naučnici Kepler, Alchajmer i Gajger, nekoliko njemačkih predsjednika, kancelara i šefova diplomatije.

Na ovom univerzitetu je radilo 10 dobitnika Nobelove nagrade, a Tibingen je jedan od najznačajnijih medicinskih centara Njemačke.

O snazi ovog univerziteta govori podatak da je u 2014. godini njegov budžet iznosio više od 479 miliona evra, a imao je upisanih oko 28.700 studenata, od kojih 11 odsto stranih.