latinica  ћирилица
24/06/2018 |  15:46 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Zanimljiva priča o Radislavki Todorović

Radislavka Todorović vozi i automobil, i traktor, a ne zaobilazi ni motocikl. I pored zahtjevnog posla u polju, nađe vremena i za vožnju.

Radislavka Todorović iz susjednog sela došla je mlada, udala se, rodila dvoje djece. I dok je suprug godinama radio u preduzeću, ona je i kućom i poslom bila vezana za zemlju. Da počne voziti traktor natjerala ju je potreba, a podržao je i suprug, i svekar.

"Najviše je deda bio inicijator. Hajde snajo možeš ti, hajde snajo možeš ti, i tako je to krenulo. Onda ja vozim, njih dvojica prutaju. Što treba dovezem, i nama je prešlo u naviku", kaže Radislavka Todorović.

Video pogledajte i na našem Јutjub kanalu:

Radni dan Radislavke i njenih ukućana počinje u pet ujutro, završava u devet uveče. Rani i kasni kupus, krompir, žito siju i sade na 50 dunuma svoje zemlje i zamlje koju su uzeli u zakup. U kućnim poslovima pomaže joj snaha.

"Onda je nekad zimi bilo da se čovjek odmori. Međutim, sad nema ni toga. Zimi se taj kupus sije negdje oko Nove godine. U martu se iznosi, onda imamo dva objekta, parsice, krmače, tako da na selu nema odmora kao što je nekada bilo", dodala je ona.

Keka, kako odmila zovu Radislavku, kao i njen suprug i sin, voli motocikle od kad zna za sebe. Manje od deset godina imala je kada je prvi put sjela za jedan i provozala se.

"Čak nisam mogla nogama ni dohvatiti dolje. Vozila sam onako pa uz ogradu se sačekam i siđem. I onda poslije sve je išlo više i više", ističe Radislavka.

Na našu opasku da liči na Lepu Brenu, junakinja naše priče nasmijala se i rekla da je s popularnom pjevačicom porede još od srednjoškolskih dana. Težak fizički posao u polju ne sprečava je da, kao i žene kojima je radni dan neuporedivo lakši, na posao odlazi našminkana, baš kao dama. Јer ona to i jeste.