latinica  ћирилица
24/06/2018 |  17:00 ⇒ 25/06/2018 | 10:25 | Autor: RTRS

Najavom povećanja plata zadovoljni i radnici i poslodavci

Vlada sutra odlučuje o dodatnom povećanju penzija za 2 i po odsto od junske penzije. Najveće povećanje Vladinim paketom mjera osjetiće zaposleni, posebno oni sa najnižom platom, koja će biti viša 12 i po odsto, i to od avgustovske plate. Pozitivna reagovanja, i radnika, i poslodavaca.

Sanja Trapić iz Oštre Luke radi u pekari. Zadovoljna je najavama o povećanju plate. Kaže, svaka marka više dobro će doći. 

Vlasnik banjalučke Fabrike obuće "Bema” zadovoljan je povećanjem neoporezivog dijela plate, a i radnici će, očekuje, biti više motivisani za rad. 

"Vlada sad što je dala te olakšice sa 200 na 500 maraka, naravno da je to jako dobra stvar i Bema će to sve da da u plate radnika", rekao je vlasnik fabrike obuće "Bema" Marinko Umićević.

Ekonomisti kažu da će se na ovaj način u Srpskoj zadržati radna snaga, što će dovesti do povećanja efikasnosti privrede. To znači i rast BDP-a, lančano - i rast životnog standarda.

"Vidimo da postoji sada pomaci ka promjenama koje idu na pozitivno, a na nama je da te promjene koje budu zakonski uokvirene dovedemo do onih željenih rezultata, a prije svega da spriječimo odliv stručne radne snage", istakao je Aleksandar Ljuboja iz udruženja ekonomista "SWOT".

Iz Sindikata navode da je povećanje plata rezultat ranije potpisanog memoranduma sa Vladom, ali i da mora doći do potpisivanja kolektivnih ugovora u realnom sektoru i opšteg kolektivnog i granskog ugovora, kako bi poslodavci zasigurno ispoštovali ovu mjeru.

"U pregovorima sa Vladom u zadnja tri mjeseca smo intezivno radili na tome i ono što je činjenica je da je vrlo izvjesno da će doći do povećanja plata radnicima u Republici Srpskoj, kako u realnom tako i u javnom sektoru, fokusirajući se na najniže plate, najniža primanja", naglasila je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Premijerka je naglasila da će naredne sedmice biti razgovarano sa socijalnim partnerima, i da bi nakon rasprave u Narodnoj skupštini, radnici povećanje mogli osjetiti na avgustovskoj plati.

"Nemam nikakvu dilemu da je ova mjera dobra, odnosi se na sve radnike. Ona je pravedna, hoćemo da dođemo do svakog radnika, nećemo da pravimo razliku između javnog i realnog sektora", izjavila je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Najniža plata od 410 maraka biće povećana za 12 i po odsto, dok će ona od 500 maraka biti veća za 9 odsto.