latinica  ћирилица
24/06/2018 |  18:25 ⇒ 20:42 | Autor: SRNA

Radomir Šušnjar izručen iz Francuske u BiH

Francuska je izručila pravosudnim organima BiH Radomira Šušnjara /63/, optuženog za učešće u ratnom zločinu nad Bošnjacima u Višegradu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Radomir Šušnjar - Foto: SRNA
Radomir ŠušnjarFoto: SRNA

Šušnjar se dugo godina nalazio u Francuskoj gdje je lociran tokom istrage Tužilaštva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje BiH, navode iz Tužilaštva BiH.

Optužnica protiv Šušnjara je podignuta krajem prošle godine, a on se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Iz Tužilaštva BiH navode da je Šušnjar optužen da je zajedno sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija učestvovao u nezakonitom pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a potom je na nju pucano kako bi civili bili spriječeni da pobjegnu.

"Ovaj događaj, poznat kao `živa lomača` u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u predmetima u tužilaštvu i sudu u Hagu, sa kojima je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju", dodaje se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH su se zahvalili pravosudnim institucijama Francuske na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao i svim policijskim agencijama koje su učestvovale u procesu transporta i izručenja u BiH.

Tužilaštvo BiH vodi istrage i traga za većim brojem lica osumnjičenih za ratne zločine iz BiH, koje se nalaze u inostranstvu, u čemu ostvaruje saradnju sa partnerskim agencijama u Evropi i širom svijeta, navodi se u saopštenju.