latinica  ћирилица
25/06/2018 |  08:14 ⇒ 10:59 | Autor: SRNA

Ubjedljiva pojeda Erdogana

Nacionalna izborna komisija u Turskoj proglasila je aktuelnog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana pobjednikom na predsjedničkim izborima, nakon što je osvojio apsolutnu većinu važećih glasova.

Predsjedavajući Vrhovnog izbornog savjeta u Turskoj Sadi Guven izjavio je da je do sada prebrojano 97,7 odsto glasova i da preostali glasovi neće uticati na konačan rezultati i pobjedu Erdogana.

Novim izborima Erdogan je dobio nova izvršna ovlašćenja, javio je AP.

Guven je dodao da nezvanični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je pet političkih stranaka prešlo prag od deset odsto glasova, koji su potrebni da stranka dobije mjesta u parlamentu.

Stranke koje su prešle prag od deset odsto glasova su Stranka pravde i razvoja, Stranka narodnog pokreta, Narodna republikanska stranka, Narodna demokratska stranka i takozvana Dobra partija.

ODLUČNIЈE PROTIV TERORISTA U SIRIЈI

Turska će nastaviti da "oslobađa teritorije u Siriji" i da odlučnije djeluje protiv terorističkih organizacija, izjavio je Erdogan, nakon što je pobjede na predsjedničkim izborima u toj zemlji.

Turske snage se od septembra prošle godine u Siriji bore protiv kurdskih militanata Narodne zaštitne jedinice, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, u području sirijskog grada Afrin.

Vojska Turske prisutna je i u području Manbidža, na sjeveru Sirije, a sirijske vlasti osuđuju prisustvo i turskih i američkih snaga u zemlji.

Ankara i Vašington su se ranije ovog mjeseca saglasile oko plana za povlačenje kurdskih snaga iz Sirije, podsjeća "Raša tudej".