latinica  ћирилица
25/06/2018 |  08:23 ⇒ 26/06/2018 | 09:05 | Autor: RTRS

Spomenik braći Sokolović danas stiže u Andrićgrad

Spomenik braći Sokolović - Mehmed-paši i Svetom Makariju, koji će na Vidovdan biti otkriven u Andrićgradu, djelo vajara Zorana Kuzmanovića, biće danas prevezen u Andrićgrad.
Spomenik braći Sokolović - Foto: Novosti.rs
Spomenik braći SokolovićFoto: Novosti.rs

Spomenik, nastao zahvaljujući ideji režisera Emira Kusturice, pokazaće novim generacijama pozitivan primjer iz istorije Srba i Bošnjaka, a ovjekovječeni bratski zagrljaj vezira Mehmed-paše Sokolovića i patrijarha Srpske crkve Makarija, biće simbol obnove Pećke Patrijaršije - najvećeg i najznačajnijeg događaja za srpski narod u vrijeme turske vladavine, pišu Večernje novosti.

Na Vidovdan, 28. juna u Andrićgradu se obilježava stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu

Na Vidivdanskoj svečanosti besjediće akademik Matija Bećković, a spomenik će otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Tradicionalno, biće održani i mnogobrojnih kulturni programi, pozorišni i muzički - od gudača do harmonike, rekao je Kusturica.

Ovogodišnji Vidovdanski dani, prema njegovim riječima, biće u znaku završetka Prvog svjetskog rata. Tako će već 29. juna u Istorijskom institutu Andrićgrada, na seminaru posvećenom ovoj temi, učestvovati stručnjaci iz Amerike, Engleske i Rusije.