latinica  ћирилица
25/06/2018 |  10:16 ⇒ 11:31 | Autor: SRNA

"Prljava bomba" u BiH na dohvat ruke teroristima

U BiH postoje privremena skladišta radioaktivnog materijala, što je izuzetno opasno jer bi taj materijal mogao da dospije u ruke terorista koji bi mogli da ga upotrijebe i izazovu teške posljedice, navodi se u informaciji Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH.
Radioaktivni otpad - Foto: TANЈUG
Radioaktivni otpadFoto: TANЈUG

U slučaju da se bilo koji radioaktivni ili uređaj koji emituje jonizirajuće zračenje pokvari ili prouzrokuje incident, taj uređaj se skladišti isključivo tamo gdje se nalazio, odnosno u krugu bolnice ili drugih ustanova koje ih koriste, jer u zemlji ne postoje trajna nego samo privremena radioaktivna skladišta koja su ionako prepuna, navode u ovoj agenciji.

U ovom trenutku radioaktivni izvori sa teritorija Federacije BiH i Republike Srpske mogu se privremeno skladištiti samo na mjestu gdje su korišteni, navodi se u informaciji dostavljenoj Večernjem listu, izdanje za BiH.

Takva situacija, upozoravaju iz Agencije, vrlo je rizična s obzirom na to da radioaktivni izvori mogu predstavljati rizik za bezbjednost i zdravlje stanovništva i velika su prijetnja bezbjednosti u BiH ako dođu u pogrešne ruke, jer se mogu koristiti za terorističke aktivnosti, kao što je izrada "prljave bombe".

"Prljava bomba" je naprava koja se može izraditi izuzetno jednostavno - oko jezgra klastičnog eksploziva postavi se radioaktivni materijal da bi se radioaktivno zagadio veliki prostor posredstvom detonacije. Zbog toga je i dobila naziv "prljava bomba".

U informaciji se ističe da privremena skladišta nisu najbolje rješenje i da predstavljaju prijetnju, jer se nalaze u kompanijama čija osnovna djelatnost nije upravljanje skladištem radioaktivnog materijala.

U BiH se nalazi ukupno 856 zatvorenih radioaktivnih izvora, ne računajući radioaktivne detektore dima kojih je oko 30.000, a u BiH je i 178 gromobrana sa radioaktivnim izvorom.