latinica  ћирилица
25/06/2018 |  11:43 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Forum boraca Srpske u NSRS, više od 150 učesnika; prenos na RTRS

U Narodnoj skupštini Republike Srpske sutra će biti organizovan Forum povodom obilježavanja 25 godina Boračke organizacije Srpske, na kojem se očekuje 150 učesnika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra u Banjaluci Forumu boraca Republike Srpske koji se organizuje povodom 25 godina od osnivanja Boračke organizacije Republike Srpske.

Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, rekao je da je cilj Foruma osvrt na položaj boraca i status boračkih organizacija, te ulogu Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Na forumu će biti obrađene dvije teme - uloga Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske u stvaranju Republike Srpske, te kako je počeo građanski rat na prostorima bivše Јugoslavije. Biće održane i dvije paralelne sesije o stradanju Srba na prostorima BiH i o društvenoj ulozi Boračke organizacije - naveo je Savčić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da je cilj jačanje satusa boračkih kategorija.

Savanović je rekao da su resorno ministarstvo i BORS definisali određene stvari i da je u toku priprema za potpisivanje memoranduma u vezi sa statusom ove organizacije i rješavanjem problema boračkih kategorija, za šta su potrebna dodatna usaglašavanja.

- To ćemo vrlo brzo uraditi u dijelu koji se tiče jačanja statusa lica koja su učestvovala u odbrambeno–otadžbinskom ratu - rekao je Savanović.

Poručio je da pripadnici boračke populacije u Srpskoj zaslužuju i više od onog što trenutno imaju, te istakao da im je Zakonom o pravima boraca, invalida i porodica poginulih omogućen širok spektar prava u okviru ekonomske moći Srpske.

Savanović je dodao da će Vlada Srpske omogućiti da oko 600 demobilisanih boraca koji su napunili 65 godina starosti, a nemaju 15 godina radnog staža, primaju mjesečne iznose u visini najniže penzije.

Podsjetio je da je putem akcionih planova zaposleno više od 2.000 djece poginulih boraca i da je još ostalo da se zaposli nešto više od 1.000 lica.

Boračka organizacija osnovana je 27. juna 1993. godine pod nazivom Republičko udruženje učesnika rata.

Povodom 25 godina od osnivanja Boračke organizacije Republike Srpske, RTRS će od 11 časova direktno prenositi Forum boraca Srpske.