latinica  ћирилица
25/06/2018 |  12:25 | Autor: SRNA

Šarović: Nisam siguran da će doći do izmjene Zakona o akcizama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović /SDS/ izjavio je da nije siguran da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je podnio Klub SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dobiti podršku u parlamentu BiH.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

- S obzirom na specifičnu situaciju tri mjeseca pred izbore, naprosto stavljam veliki upitnik, iako je incijativa potpuno legitimna. Pažnju treba usmjeriti na dio akciza koji ide direktno u entitetske budžete - rekao je Šarović za televiziju N1.

On smatra da uvijek postoji mogućnost za snižavanje akciza, ali da stručnjaci i relevantni organi treba da procijene da li postoji veći prostor za to.

- Povećanjem cijena najviše su profitirale vlade entiteta. Za ekonomiju je važno da cijene goriva ne budu visoke - ocijenio je Šarović.

On je najavio dolazak fitosanitarnih inspektora iz Ruske Federacije i napomenuo da je Ministarstvo u dnevnoj komunikaciji sa ruskom sanitarnom službom.

- Na njihov zahtjev poslali smo približno 2.000 tona jabuka i očekujemo da dođe inspekcija. Od nas su tražili termine. Vjerujem da ćemo ovih dana dobiti tačan termin, posjetićemo neke od naših kompanija i utvrditi da li sistem funkcioniše. Vjerujem u uspjeh i ponovno vraćanje na rusko tržište - rekao je Šarović.

Govoreći o problemima proizvođača malina u BiH, on je napomenuo da malinare svih ovih godina prati neizvjesnost.

- Institucije treba da se pozabave ovim pitanjima u okviru vlastitih nadležnosti. Mi smo među najvećim proizvođačima u svijetu, samo je Srbija u region ispred nas, ali malinare prati neizvjesnost. Mislim da je Ministarstvo odgovorilo na zahtjeve da obezbijedi tržište za naše maline - rekao je Šarović.

On je napomenuo da je pitanje cijena i otkupa u nadležnosti ministarstava u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Komentarišući pobjedu Redžepa Tajipa Erdogana na predsjedničkim izborima u Turskoj, Šarović je rekao da očekuje stabilizaciju prilika u ovoj zemlji, koja je važan ekonomski partner BiH.

- Vjerovatno će trebati nekoliko mjeseci za sprovođenje rezultata izbora s obzirom da se prelazi na novi sistem bez premijera. To u svakom slučaju odgovara i ekonomskim interesima BiH - ocijenio je Šarović.

On je istakao da je Turska među šest najvažnijih spoljnih partnera BiH, te da će u budućnosti biti u top-pet.

- Uskoro očekujemo potpisivanje sporazuma o trgovini koji će otvoriti nove mogućnosti. Za nas je važno da se stabilizuje lira, jer se glukozni šećer, ulje, brašno... ugovara u liri koja je deplasirala, što je izazvalo određene probleme za nas. Vjerujem da će doći do stabilizacije lire i to će odgovarati našim poljoprivrednicima - objasnio je Šarović.