latinica  ћирилица
03/07/2018 |  12:08 ⇒ 14:30 | Autor: dnevni avaz

Bihać: Uhapšeno šest osoba zbog prebacivanja ilegalnih migranata preko granice

Ukupno šest osoba osumnjičeno je da su duži vremenski period na području Bihaća vršile nezakonit transport, skrivanje, smještanje i prebacivanje ilegalnih migranata preko granice BiH, čime su ostvarivale nezakonitu imovinsku korist.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Prema nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, pripadnici SIPA-e od ranih jutarnjih časova na području Bihaća i okoline vrše hapšenje i pretrese osoba osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih migranata.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su duži vremenski period, kao organizovana grupa, dolazile u kontakt s osobama koje kao ilegalni migranti borave u BiH, nakon čega su te osobe iz različitih krajeva BiH, za novčanu korist, tajno prevozile i smještale na području Bihaća i okoline, a nakon toga čekale pogodan trenutak za njihovo ilegalno prevođenje, izvan graničnih prelaza na područje Hrvatske, da bi im omogućile daljnje kretanje ka zemljama EU.

U ovom predmetu SIPA i Tužilaštvo BiH proveli su istragu te prikupili dokaze da su osumnjičeni na ovaj način vršili krivična djela uz sticanje veće imovinske koristi.