latinica  ћирилица
03/07/2018 |  15:03 ⇒ 04/07/2018 | 08:50 | Autor: RTRS

Cvijanović: MMF će dati zeleno svjetlo za nastavak aranžmana

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da će Međunarodni monetarni fond, nakon analize zakona koji imaju za cilj poboljšanje primanja u Srpskoj, dati zeleno svjetlo za nastavak aranžmana sa BiH.

- Koliko imam informaciju, oni su zabrinuti povećenjem prava koja se odnose na zakon donesen u Federaciji BiH, ali je tamo ostalo i nekoliko pitanja iz aranžmana koja su u ovom periodu trebala biti riješena, a nisu, kao što je zakon o osiguranju depozita - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, nema ništa spektakularno što MMF želi da analizira zakone koji imaju za cilj poboljšanje primanja u Republici Srpskoj, kao ni da neće biti neki veliki problem ako se tranša ne povuče.

- Po ovom osnovu Republika Srpska bi u ovom mjesecu trebala povući 24 miliona KM, a ne predstavlja veliki problem i ako ne povučemo taj novac, iako sam sigurna da će MMF nakon što sve izanalizira dati zeleno svjetlo za nastavak aranžmana - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da u MMF-u znaju od prošle godine da Vlada Srpske radi na pripremi rješenja kojim bi se kroz određena rasterećenja privrede taj novac usmjerio radnicima.

- Oni tu mogu analizirati šta to znači za budžet pošto ćemo mi po tom osnovu izgubiti nekih 60 miliona KM, ali sam sigurna, s obzirom da i oni prate i prilive i finansijsku situaciju, da će shvatiti da ta sredstva neće ugroziti budžet koji imamo - pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da ne očekuje problem u budućnosti.

Cvijanovićeva je rekla da će u Narodnu skupštinu Srpske biti upućeni prijedlozi zakona koji će povećati plate, a koji podrazumijevaju da se uvodi još 300 KM neoporezivog dijela, čime će se umjesto državi, plaćati direktno radnicima što treba da izanalizira MMF.