latinica  ћирилица
04/07/2018 |  09:48 ⇒ 09:50 | Autor: SRNA

Zagreb oteo imovinu, pa pred srpskim sudom traži naknadu troškova

Srpske firme ne samo da gube sporove za vraćanje imovine u Hrvatskoj koju im je ova država praktično konfiskovala, nego je Zagreb počeo da pokreće i postupke za prinudnu naplatu astronomskih naknada za sudske troškove, i to pred srpskim sudovima, pišu beogradske "Večernje novosti".
Srbija Hrvatska zastave (Foto: rtl.hr) -
Srbija Hrvatska zastave (Foto: rtl.hr)

List navodi da su "pilot" zahtjevi za prinudnu naplatu protiv "Јugobanke", koja u Hrvatskoj vodi najmanje dvadesetak sporova, stigli u Privredni sud u Beogradu.

U vezi sa prinudnom naplatom troškova zatraženo je mišljenje Ministarstva pravde Srbije, koje je odgovorilo da ne postoji smetnja za priznanje sudske odluke Hrvatske.

Iznos ovih izvršenja za sudske troškove ide od 3.000 do više desetina hiljada evra, navode "Novosti".

U međuvremeneu Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je dvije predstavke srpskih firmi "Mladost turist" i "Investbanka", koje potražuju imovinu u Hrvatskoj.

Kao obrazloženje Sud u Strazburu je naveo da Hrvatska u vrijeme konfiskovanja imovine, 1992. godine, nije bila potpisnica Konvencije o ljudskim pravima, nego ju je potpisala tek 1997. godine.

Sud je prihvatio i stav hrvatskog pravosuđa da se Sporazum o sukcesiji ne može sprovesti automatski, bez zaključenja sporazuma Hrvatske i Srbije.

Advokat Ivan Simić, savjetnik za praćenje postupaka, rekao je da je ovakvom sudskom odlukom imovinsko-pravno pitanje izmješteno na teren politike.

"Pravno nasilje koje je Hrvatska sprovela nad imovinom preduzeća i banaka iz Srbije sprovedeno je na perfidan i suptilan način, a naročito začuđuje nespremnost Evropskog suda da to nasilje prepozna i o njemu se konkretno izjasni na bilo koji način, već u `pilot` odluci tražioca pravne zaštite upućuje na buduću neizvesnu činjenicu zaključenja bilateralnog sporazuma između Srbije i Hrvatske", naveo je Simić.