latinica  ћирилица
05/07/2018 |  10:35 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Rošić: Neka Mektić počne da rješava probleme

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić rekao je da od dogovora sa Ministarstvom bezbjednosti BiH o koracima u pravcu rješavanja migrantske krize na području ovog kantona, postignutog prije dvadesetak dana, ništa nije realizovano, pa čak nije isplaćeno ni obećanih 50.000 KM za rad Crvenog krsta.
Husein Rošić (Foto:cazin.city) -
Husein Rošić (Foto:cazin.city)

"Mene svaki dan zovu ljudi iz te humanitarne organizacije i obavještavaju me kako nemaju više namirnica za tople obroke i da su njihovi resursi iscrpljeni. Pomogli smo koliko smo mogli, ali oni koji su trebali i čija je to dužnost bila potpuno su zakazali", rekao je Rošić za "Nezavisne novine".

Kantonalni premijer istakao je da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio da danas dolazi u Unsko-sanski kanton kako bi se definisali koraci u rješavanju migrantske krize, te dodao da je najava posjete uslijedila nakon što je u medijima oštro kritikovao Mektićev rad.

On kaže da se Mektić ponaša kao da je ministar bezbjednosti u Federaciji BiH, a ne u Savjetu ministara i da umjesto da rješava probleme, organizuje konferencije za novinare, zabavlja javnost i proziva vlast u Republici Srpskoj.

"Ako ministar želi graditi karijeru stendap komičara, neka to radi na svoj, a ne na račun građana ove zemlje", poručio je Rošić.

On kaže da je izgleda potrebno nekoga prozvati za nerad kako bi se inicirala određena rješenja.

"Sad odjednom imamo prijedloge za neke lokacije na koje bi se izmjestili migranti, isporučuju nam šatore i neke donacije koje su odavno došle i očigledno negdje stoje neiskorišćene. Imamo čak i prijedlog jedne lokacije gdje bi trebalo da budu prebačene migrantske porodice s djecom", ističe Rošić.

On nije želio da precizira o kojoj lokaciji je riječ niti da li se ona nalazi na području Unsko-sanskog kantona.

Rošić je ponovio nedavno izrečeni stav evropskih zemalja o tome da neće finansirati formiranje migracionih centara koji bi se nalazili u blizini granica EU.