latinica  ћирилица
05/07/2018 |  17:08 ⇒ 06/07/2018 | 07:34 | Autor: TANЈUG

Poslanicima Sobranja prijećeno zatvorom

Poslanici vladajuće većine u Makedoniji jutros su dobili pismo u kojem im se prijeti nemirima i zatvorom ako ponovo glasaju za dogovor sa Grčkom.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

Pismo je potpisano od nepoznatog Udruženje za borbu za emancipaciju i prava žena.

Informaciju da je u Sobranje stiglo prijeteće pismo objavila je nezavisna poslanica SDSM Ivana Tufekdžić, koja je ocenila da je to "u najmanju ruku nepristojan pritisak na slobodnu volju poslanika".

Uz pismo koje je upućeno poslanicima vladajuće koalicije napisano je: "Biće nemira, pa izbori i onda idete u zatvor".

Poslanicima vladajuće koalicije se sugeriše da tekst, koji je već objavljen u medijima, "jasno oslikava odgovrnost i posljedice" glasanja ponovnu ratifikaciju dogovora sa Grčkom.

"Podvlačimo vam da glasanje ZA povlači krivičnu odgovornost i da će izazvati nemire u državi, koji će neminovno dovesti do izbora nakon kojih više nećete biti u parlamentu, a vrlo je izvjesno da ćete završiti u zatvoru", navodi se u prijetećem pismu poslanicima koje je Tufekdžićeva objavila na Fejsbuku, a prenijeli brojni makedonski portali.

POvo pismo nije uticalo na poslanike vladajuće kolicije SDSM i DUI koji su danas, po drugi put, ratifikovali dogovor sa Grčkom za rješavanje makedonsko-grčkog spora oko imena Makdonija.

Nakon što je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše drugi put je za dogovoru Sobranju glasalo 69 poslanika (od 120), a sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicionog VMRO DPMNE koji taj dokument smatraju kapitulantskim.