latinica  ћирилица
06/07/2018 |  07:54 | Autor: TANЈUG

111 kamera snima Skupštinu, da se ne ponovi "slučaj Šešelj"

Gotovo svaki ćošak Skupštine Srbije od septembra će biti pokriven video-nadzorom, pišu "Novosti".
Skupština Srbije - Foto: RTRS
Skupština SrbijeFoto: RTRS

Prema informacijama lista, ispred i oko Skupštine biće postavljeno 111 kamera, koje će snimati unutrašnjost zgrade, ali i sve što se dešava u okolini.

Poslije uvođenja video-nadzora u parlamentu neće moći da se ponovi slučaj od pre nekoliko mjeseci, kada je predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao da je u ulaznom holu Skupštine gazio hrvatsku zastavu, zbog čega je delegacija te zemlje, sa predsednikom Sabora Gordanom Јandrokovićem na čelu, prekinula zvaničnu posjetu zakonodavnom domu.

Diplomatski odnosi su se tada uskomešali, a zbog nepostojanja kamera, ostalo je samo da se vjeruje Šešelju na riječ, pa nikada nismo saznali, podsjeća list, da li je lider SRS zaista "skakao" po šahovnici ili je samo želio da iznervira komšije.

Skupština Srbije raspisala je javni konkurs za uvođenje sistema video nadzora, a traži najboljeg ponuđača koji će da ugradi 76 unutrašnjih kamera. Takođe, spolja će biti postavljene još 23 kamere, koje će pokrivati fasadu.

Šest kamera će snimti ulaz i prilaze kojima se automobilima može doći skoro do vrata. Dvije pokretne i dvije fiksne kamere namijenjene su da "uhvate" panoramske snimke okoline, navodi list.

Biće postavljene i dvije antivandalske kamere s posebnom zaštitom koje se teško uništavaju i snimaće dio ispred Skupštine. Prema planu, tokom jula će biti izabran pobjednik konkursa koji se bira po principu najniže ponuđene cijene.

Tokom avgusta će trajati radovi, a poslije postavljanja sistema biće sprovedena i obuka zaposlenih u parlamentu kako da koriste video-nadzor, koji će raditi bez prestanka.