latinica  ћирилица
06/07/2018 |  08:42 ⇒ 10:09 | Autor: RTRS

Veliko interesovanje za najmlađi fakultet u Republici Srpskoj

Da Bezbjednosne nauke interesuju sve više mladih ljudi, potvrđuju rezultati prijemnog ispita na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, gdje je konkurencija bila velika, a fizičkom spremnošću i znanjem pripadnice ljepšeg pola nadjačale su mušku konkurenciju, piše Glas Srpske.
Veliko interesovanje za najmlađi fakultet u RS - Foto: Glas Srpske
Veliko interesovanje za najmlađi fakultet u RSFoto: Glas Srpske

U trku za indekse na ovoj visokoškolskoj ustanovi krenulo je 145 kandidat, mahom odlikaša i vrlodobrih đaka. Već u prvom upisnom roku sva mjesta za redovne studente su popunjena. Oni koji nisu uspjeli da se upišu u junskom roku, na jesen čeka sedam slobodnih mjesta za vanredni studij.

Prvorangirana Marija Palija, iz Kostajnice, koja je, od ukupno 100 bodova na prijemnom ispitu, osvojila 94,28, kaže da joj je prvo mjesto podstrek da bude odličan student i uzor budućim generacijama.

Velikom zainteresovanošću svršenih srednjoškolaca za bezbjednosne nauke zadovoljan je i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić, koji ističe da je među 145 prijavljenih kandidata bilo 30 odlikaša i 70 vrlodobrih đaka.

"Raspisali smo konkurs za 80 redovnih i 20 vanrednih studenata. Prijemni ispit nije ni malo lak i prije svega podrazumijeva dobru fizičku spremnost. Primjera radi, na testiranju djevojke treba da za 12 minuta ustrče najmanje 1.900 metara, a mladići 2.600 metara. Zatim, kandidatkinje moraju da urade šest muških sklekova, a mladići treba da urade sedam. U 30 sekundi djevojke treba da urade najmanje 18 trbušnjaka, a mladići 20", rekao je Ćeranić za Glas Srpske.