latinica  ћирилица
06/07/2018 |  09:11 | Autor: RTRS

DŽamijska ruta

Ko je s turskom vladom dogovorio preusmjeravanje migrantskog talasa u slijepu ulicu tamnog vilajeta?
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba) -
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba)

Piše: DŽevad Galijašević

Zbog svog geografskog položaja Bosna i Hercegovina nije na putu migracijskih kretanja osoba iz istočnoevropskih i azijskih zemalja prema razvijenim zemljama EU. BiH nije perspektivan izbor i nije nikome interesantna, čak ni domaćem stanovništvu.

Iza buke prividnih optužbi Aktuelna izbjeglička kriza s Bliskog istoka, međutim, ne datira samo od ove godine već nekoliko godina unazad, ali su izbjeglice uglavnom koristile rute preko Grčke, Italije i manjim dijelom Španije i nisu se kretale u ovako izraženom broju.

Danas je Republika Turska prva zemlja u svijetu po broju primljenih izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, ali i ekonomskih migranata. Procjenjuje se da ih je oko tri do četiri miliona i ona je polazna tačka svih, praktično dogovorenih migracija prema BiH.

Sve procjene i analize evropskih agencija, posebno Fronteksa (Agencija za kontrolu spoljnih granica EU), upućivale su na rastući problem migracija, ali niko nije smatrao da će izbjeglički talas krenuti put Bosne i Hercegovine jer bi se tim ulaskom migranti udaljili od navodnog cilja koji predstavljaju bogate zemlje Evropske unije.

U svijesti većine zapadnjaka istorija Bosne i Hercegovine i etno-religijskih odnosa u njoj, u najboljem slučaju, predstavlja samo gomilu neodređenih pojmova, beskorisnih saznanja i propagandistički kreiranih floskula i parola, oblikovanih u ratu za potrebe obavještajnog, vojnog i ekonomskog pohoda razvijenih zapadnih zemalja na Balkan, od američke, britanske, njemačke i francuske štampe i njihovih elektronskih medija. U zapadnoj javnosti taj pohod je pravdan potrebom nastavka obračuna sa "Crvenom imperijom SSSR", Rusijom i komunizmom inspirisanom diktaturom u Srbiji, naročito.

Savremene ideološke predstave o „ruskoj prijetnji“, i navodno aktivnoj ulozi srpskog naroda u njoj, postale su, za zapadne vlade i medije, zgodan način da se identifikuju različite politike i grupe kao destruktivne, a da se, istovremeno, ekstremistički režim u Sarajevu amnestira unapred od fundamentalizma i podrške terorističkim grupama.
Tako je zanemarena i specijalna operacija prebacivanja vojnika Al Nusre, Al Kaide i Islamske države iz Turske prema granicama Evropske unije, koja je izvedena uz buku prividnih optužbi i prozivki zbog navodne nespremnosti za tzv. migrantski talas.

Izvor: www.pecat.co.rs