latinica  ћирилица
06/07/2018 |  10:55 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Propala zapadna blokada - u Moskvi diplomatska promenada

Propali su pokušaji Zapada da blokira i izoluje Rusiju, navode svjetski mediji i napominju da svaki dan tokom svjetskog prvenstva u fudbalu ruski lider Vladimir Putin prima nove goste iz inostranstva.
Moskva, Rusija (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnя) -
Moskva, Rusija (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnя)

SAD i Velika Britanija nisu birale sredstva i metode kako bi kompromitovale i stavile Rusiju u izolaciju, ali Mundijal je natjerao čak i zapadne medije da priznaju da Putin "postiže diplomatske golove".

Si-En-En navodi da ruski predsjednik "igra na poziciji državnika" i da svjetski lideri dolaze u Moskvu, što podiže ugled Putinu i stavlja Rusiju u centar geopolitičkog dešavanja, dok ruski lider osvaja važne diplomatske poene.

Na prvoj utakmici Putin je u svečanoj loži ugostio saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana i još desetak predsjednika Zajednice nezavisnih država, Latinske Amerike i Afrike.

Uslijedila je posjeta predsjednika Јužne Koreje Mun DŽae Ina i Portugalije Marsela Rebela de Souzu, koji su primljeni u Kremlju prije nego što su otišli u Soči da gledaju utakmice svojih timova, napominje "Sputnjik".

Dolazili su i drugi lideri da bodre svoje nacionalne timove, mada se nisu sastajali sa ruskim predsjednikom: predsjednik Švajcarske Alen Berse, belgijski kralj Filip od Belgije, kralj Španije Felipe Šesti... Putin je telefonom pozvao španskog monarha poslije utakmice i pohvalio igru njegovog tima.

Na meču Rusije i Španije je bio i katarski emir Tamim ibn Hamad el Tani, čija zemlja ne učestvuje na prvenstvu, a sa njim, kao i sa kraljem Felipeom, razgovarao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Tani bi mogao da dođe ponovo u Moskvu, na ceremoniju zatvaranja, i da se tada sastane sa Putinom i sa njim razgovara o političkim temama, bilateralnoj saradnji, regionalnim temama i odnosima sa Saudijskom Arabijom, sa kojom se Katar nalazi u stanju hladnog rata.

Na finale Svjetskog prvenstva, 15. jula, trebalo bi da stigne izraelski premijer Benjamin Netanjahu, a dolazak je potvrdio i palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Najinteresantnije će biti ako dođe do susreta Abasa i Netanjahua, koji je planiran u Rusiji, navode politički analitičari.

Rusija, koristeći fudbal, može "da ukrade šou" američkom predsjedniku Donaldu Trampu i dovede Abasa i Netanjahua za pregovarački sto.

Ako Engleska uđe u polufinale, lako se može desiti da i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris DŽonson, koji je slao neprijateljske poruke Moskvi, "osvane" u Rusiji, navode politički analitičari.

Putin će Svjetsko prvenstvo u fudbalu krunisati susretom sa Trampom 16. jula u Helsinkiju, dan nakon finala Mundijala.