latinica  ћирилица
06/07/2018 |  12:04 | Autor: SRNA

Dačić: Trend povlačenja priznanja biće nastavljen

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će trend povlačenja takozvane nezavisnosti Kosova biti nastavljen, uprkos tome što su države koje su to već uradile izložene velikim pritiscima.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Mislim da će se ovaj trend povlačenja priznanja nastaviti zato što veliki broj zemalja ima svoj interes, a taj interes je da zaštite svoj teritorijalni integritet", rekao je Dačić.

On je naveo i da je to osnovni razlog zašto mnoge zemlje preispituju povlačenje priznanja, dodavši da mnoge države i ne znaju da su priznale takozvanu nezavisnost Kosova.

"U najvećem broju tih zemalja niko ne zna kako je to urađeno, mnoge od njih smatraju da to nije urađeno legalno", rekao je šef srpske diplomatije za Televiziju "Pink".

On je napomenuo i da se zemljama koje su povukle priznanje takozvanog Kosova prijeti uskraćivanjem ekonomske pomoći i da će neke zapadne zemlje prekinuti veze sa tim državama.

Dačić je podsjetio da je u odnosu na prije godinu dana šest država povuklo priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

On je najavio da će ministri Vlade Srbije pokušati da uspostave bolje odnose sa tim državama jer su one izložene pritiscima.

Dačić je rekao i da Priština intenzivno lobira u mnogim državama da im bude omogućeno članstvo u različitim organizacijama, poput Uneska, ali i da širi dezinformacije o članstvu u Interpolu, "u kojem su prisutni samo kroz Unmik, a ne kao država".

On je istakao da Beogradu na sljedećoj konferenciji Interpola u Dubaiju predstoji "teška borba" jer, kako je rekao, Priština čak nudi da plati nekim zemljama dugove za članstvo u međunarodnim organizacijama kako bi ih podržali.