latinica  ћирилица
06/07/2018 |  15:16 ⇒ 22:58 | Autor: SRNA

Vlada će intervenisati za ŽRS dok sredstva SB ne budu efektivna

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da će Vlada intervenisati i prebacivati sredstva za izmirivanje obaveza i zbrinjavanje radnika Željeznica Srpske sve dok u parlamentu BiH ne dođe do ratifikacije sporazuma koji bi "oslobodio" novac Svjetske banke za reorganizaciju i restrukturisanje pomenutog preduzeća.

- Mi ta sredstva uporno prebacujemo s obzirom na to da je na nivou BiH došlo do kašnjenja ratifikacije sporazuma koji bi to omogućio. Dok god to bude potrebno, tako ćemo raditi - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Gradišci.

Ona je navela da Vlada Srpske ima očekivanja da taj sporazum bude ratifikovan krajem jula na sjednici Parlamentarne skupštine BiH, zajedno sa još nekoliko važnih sporazuma.

- Ali, sa Sarajevom se nikada ne zna na čemu ste, pa je moguće da sve bude prolongirano. Uglavnom, znamo šta je kretanje i imamo definisanu agendu u vezi sa reorganizacijom Željeznica prema dogovoru sa Svjetskom bankom. Kad-tad stići će ta sredstva, a do tada ćemo se dovijati na ovaj način - poručila je premijerka Srpske.

Ona je podsjetila da je Vlada počela sa pomenutim intervencijama prema Željeznicama od kraja prošle godine da bi određeni broj radnika bio zbrinut, dobio svoje otpremnine i zaostale plate.

- Kada sredstva Svjetske banke stignu i budu na raspologanju, onda će se ovo što jeste pozajmica /Željeznicama/ vratiti Vladi - pojasnila je Cvijanovićeva.

Očekujući da sredstva iz kredita Svjetske banke za reorganizaciju i restrukturisanje Željeznica budu efektivna, Vlada Srpske je do sada više puta odobravala pozajmice toj firmi i radi izmirivanja obaveza prema radnicima koji će u penziju i onima koji namjeravaju da dobrovoljno napuste kompaniju.