latinica  ћирилица
06/07/2018 |  15:37 ⇒ 22:59 | Autor: RTRS

U Bratuncu sjećanje na stradale Srbe Podrinja, prenos na RTRS

Služenjem parastosa, polaganjem cvijeća na groblju u Bratuncu i prigodnim programom u Kulturnom centru, sutra će biti održana Centralna komemoracija u znak sjećanja na stradanje 3.500 Srba sa područja Srebrenice, Bratunca i okoline. Pomenu će prisustvovati i predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Pomenu će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, te ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom - "Da se ne zaboravi". Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu.

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva.

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije popaljeno, a u kojem vojnička čizma tzv. Armije RBiH nije pokušala da zatre trag svemu što je srpsko, kažu porodice čiji su članovi stradali.

Srbi u Podrinju stradali su na najmostruoyniji način... 43 djece je ubijeno. Ko je ubio snajperom dječake Dimitrijević, Slobodana Stojanovića? Ima li pravde za Ljubinku Gajić, majku petogodišnjeg dječaka koga je granata ispaljena iz Srebrenice ubila na balkonu u stanu? Da li će ikada iko odgovrarati za ovaj zločin ili za zločin u Bjelovcu gdje su Slavki Matić ubijene dvije kćeri?

- DŽaba mi idemo i pričamo... to niko ne želi da čuje - kaže Matićeva.

Da li će pravda stići zločince koji su pobili porodicu Vučetić? Tada devetogodišnji Brano, ostao je bez brata, majke i oca. Posljedice ove tragedije trpi i danas.

U Organizaciji porodica poginulih kažu da je godinama građen mit o Srebrenici u kojoj postoje samo žrtve na jednoj strani, a zločinci na drugoj.

- Imamo crno-bijelu sliku gdje su Bošnjaci prikazani kao žrtve, a Srbi kao zločinci, ali grobovi govore da ta slika nije crno-bijela - kaže Radojka Filipović iz ove organizacije.

Zbog toga je sutrašnja komemoracija poruka da Srbi nikada neće zaboraviti svoje stradale.

- Samo na području Srebrenice napadnuto je 21 srpsko selo u kojem je ubijeno više od 400 Srba, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 460 Srba. Kada se ta cifra zbroji, u tom divljanju muslimanskih hordi, u Podrinju je stradalo oko 3.500 Srba, a po evidenciji Centra za istraživanje ratnih zločina, na užem području je ubijeno 2.482 srpskih civila - rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

Parastos za sve stradale Srbe u Srednjem Podrinju biće služen sutra u 11.00 časova. Nakon toga biće prikazan dokumentarni film "Suza anđela", rađenog u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i Centra za istraživanje ratnih zločina.

Centralnu komemoraciju srpskim žrtvama Podrinja prenosiće naša televizija od 12.00 časova.