latinica  ћирилица
06/07/2018 |  16:31 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Bijeljina: Mještani MZ Koviljuša nezadovoljni cijenom kanalizacije

Nezadovoljni mještani bijeljinskog naselja Koviljuša, koji su vlastitim sredstvima izgradili kanalizaciju, uputili su peticiju gradskom Vodovodu i kanalizaciji i Skupštini grada. Traže da im se vrati prvobitna cijena kanalizacije, koja je bila smanjena za 50 odsto ,a posljednja dva mjeseca uvećana za 30 procenata.

U preduzeću ''Vodovod i kanalizacija'' odgovaraju da je odluka o cijeni donesena na osnovu mišljenja savjeta ove mjesne zajednice i da će razmatrati njihov zahtjev.

U naselju Koviljuše koje je 2002. godine "niklo" na ledini, oko 300 domaćinstava finansiralo je izgradnju kanalizacione mreže. Plaćali su 50 odsto cijene kanalizacije koja je, tvrde, povećana za 30 dosto, bez njihovog znanja i saglasnosti.

Peticiju sa zahtjevom da se barem vrati prvobitna cijena, potpisalo je 259 domaćinstava.

Mještani su zatražili i pomoć odbornika u Skupštini grada Bijeljina.

Podržali su ih odbornici SNSD-a ,koji tvrde da Vodovod pokušava da gubitke u poslovanju nadoknadi uvođenjem novih nameta građanima.

"Značajan dio novca potrošili su prijemom novih radnika, neselektivnim trošenjem sredstava i ne mogu se nadoknaditi time što će se nameti povećavati", kaže Nedeljko Ćorić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina.

U "Vodovodu i kanalizacija" tvrde da je odluka o cijeni donesena na osnovu saglasnosti Savjeta mjesne zajednice, ali pokušaće da riješe probleme.

"Nadzorni odbor koji će da donese odluku, pretpostavljam naš će biti prijedlog do kraja godine da vidimo da ostane ta cijena od 50 odsto", ističe Predrag Perković, direktor AD "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina.

U Mjesnoj zajednici tvrde da je Vodovod bez njihovog znanja cijenu vratio na puni iznos, a onda zatražio hitan sastanak i saglasnost o smanjenju.

"Јoš jedna manilupalicja koja je izvedena, praktično zamislite, da su juče podigli za sto odsto, a danas sazvali savjet mjesne zajednice da se smanji 20 odsto", navodi Goran Lazarević,  predsjednik MZ "Veljko Lukić".

Mještani Koviljuša koji su prošle godine priključeni na javni sistem, ističu da peticija nema političku pozadinu, jer je potpisalo 95 odsto domaćinstava.

U Bijeljini je, kažu, cijena vode i kanalizacije i po nekoliko puta veća u odnosu na druge gradove, pa su posljednji računi izazvali dodatni revolt i ogorčenje.