latinica  ћирилица
06/07/2018 |  16:44 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Pale: Boračka udruženja traže rasvjetljavanje neriješenih ubistava

U Palama je održana sjednica predstavnika boračkih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Zatraženo je da neriješena ubistva Srđana Kneževića, Željka Markovića i Ljubiše Savića Mauzera konačno dobiju epilog i da budu otkriveni njihove ubice i nalogodavci.

Početkom avgusta navršiće se 20 godina od svirepog ubistva komadanta Belih Vukova i tadašnjeg zamenika načelnika CЈB Istočno Sarajevo Srđana Kneževića. Njegovi saborci sve ove godine traže da se počinioci i naručioci nađu i izvedu pred lice pravde.

- Tražićemo formiranje anketnog odbora koji će od Tužilaštva tražiti odgovore zašto se za 19 godina ništa nije maklo sa mrtve tačke, gdje su predmeti i oni koji bi trebalo da odgovaraju zbog toga - kaže Novica Kapuran, sekretar Udruženja Beli vukovi.

I ostala udruženja koja su prisustvovala današnjoj petoj sjednici podržala su ovu inicijativu, ali su takođe tražili da se pronađu ubice načelnika CЈB Istočno Sarajevo Željka Markovića kao i naručioci ubistva Ljubiše Savića Mauzera. Političare pozivaju na jedinstvo i kažu, kao i u ratu, sloga je danas najpotrebnija.

- Ne damo da se narod dijeli. Mi smo protiv toga i borićemo se uvijek protiv toga. Pave patriote su borci koji su stvorili Srpsku i porodice poginulih - ističe Petar Cvjetinović, predsjednik Udruženja veterana garde Panteri Bijeljina.

Naredno zasjedanje, kada će se definisati svi dalji koraci koji su u vezi sa današnjim zaključcima, biće održana do kraja jula u Bijeljini.