latinica  ћирилица
06/07/2018 |  17:31 | Autor: SRNA

Podgorica: Snižene akcize na duvan, nema zapošljavanja u javnom sektoru

Vlada Crne Gore snizila je akcize na duvanske proizvode, a uveden je i moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru sektoru na neodređeno vrijeme, osim u posebnim slučajevima.
Crna Gora - Foto: ilustracija
Crna GoraFoto: ilustracija

Iz Vlade su naveli da se akcize na duvanske proizvode vraćaju na nivo iz decembra 2017. godine.

Inače, cijena paklice cigareta je od 1. januara, zbog povećanja akcize te stope PDV-a, poskupjela od 30 do 50 centi.

Crnogorski ministar finansija Darko Radunović rekao je novinarima da je, usljed nepovoljnih kretanja na tržištu, Vlada donijela odluku da redefiniše akciznu politiku.

"Akcize se vraćaju na nivo od avgusta 2017. godine i to će se sprovoditi do kraja 2019. godine. Zaustavlja se dalji pad prihoda po ovom osnovu. Prosječna cijna paklice cigareta dovodi se na iznos od 2,1 evro, što je niže u prosjeku za 20 do 30 centi", najavio je on.

Radunović je naveo da je prodaji cigareta pala za 35 odsto, zbog čega su distributeri i prodavci bili uznemireni, pa je, kako je istakao, to navelo Vladu da preduzme ove mjere.

"Bili smo suviše optimistični prilikom povećanja akciza da ćemo uspjeti da to i naplatimo, ali tada nismo mogli obezbijediti prihode na drugom mjestu, osim na ovaj način", podsjetio je Radunović.

On je priznao je da jer Vlada podbacila kada je riječ o akiznoj politici, ali da nastavljaju borbu protiv sive ekonomije.

Ministar javne uprave Suzana Pribilović je saopštila novinarima da je Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila plan optimizacije javne uprave što će, kako je naglasila, dovesti do povećanja njene efikasnosti.

U javnoim sektoru na centralnom nivou radi 39.306 ljudi, dok je u lokalnim samoupravama zaposleno 12.174. ljudi.