latinica  ћирилица
06/07/2018 |  18:21 | Autor: SRNA

Štrbac: Odbrana će uputiti tužbu Ustavnom sudu Hrvatske

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac najavio je da će odbrana Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, uputiti tužbu Ustavnom sudu Hrvatske i tražiti da poništi presude u ovom slučaju, te da sve vrati na ponovno odlučivanje.
Savo Štrbac (Foto: Medija centar Beograd) -
Savo Štrbac (Foto: Medija centar Beograd)

Reagujući na presudu Vrhovnog suda Hrvatske, koji je Kapetanu Draganu umanjio kaznu sa 15 na pravosnažnu kaznu od 13 godina i šest mjeseci zatvora za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima, Štrbac je rekao da je odbrana spremna da ide i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, jer smatra da je tokom suđenja bilo mnogo propusta.

"Ustavnu tužbu ne treba čekati ni da se odluči o uslovnom otpustu. To može uporedo da se radi, a ako Ustavni sud Hrvatske ne prihvati ustavnu tužbu, a to znači da poništi ove presude i vrati sve na ponovno odlučivanje, onda se može tražiti zaštita pred sudom u Strazburu", rekao je Štrbac Srni.

On je naglasio da ni nakon što je pročitao presudu Vrhovnog suda Hrvatske od 12. juna nije promijenio mišljenje o predmetu "Kapetan Dragan".

"I dalje smatram da nije počinio dijela za koja ga terete. Ovo je neobično obimna presuda Vrhovnog suda Hrvatske. Trudili su se iz sve snage da objasne sve propuste prvostepenog suda kako je ne bi ukidali i vratili na ponovno suđenje. To je znak da nisu baš sigurni. Kada se nešto na ovako komplikovan način nadugačko i naširoko objašnjava, to znači da ima i dalje mnogo nedorečenosti i propusta", rekao je Štrbac, koji je i član tima odbrane.

On je podsjetio da je još 2006. godine, kada je kao svjedok išao u Australiju, stalno govorio da će Kapetan Dragan biti oslobođen, ako ne u prvom, onda u drugom ili nekom narednom krugu suđenja.

Govoreći o presudi i onom što slijedi, Štrbac je ukazao da će nakon izricanja prevosnažne i izvršne presude Vasiljković biti upućen na izdržavanje kazne u neku kazneno-popravnu ustanovu u Hrvatskoj.

"To je važno zbog toga što od momenta kada uđe u taj režim izdržavanja kazne po pravosnažnoj presudi stiče uslove za traženje uslovnog otpusta. I po svoj prilici, on će to tražiti. Odbrana još nije kontaktirala s njim", rekao je Štrbac.

On je pojasnio da o uslovnom otpustu odlučuje nadležna komisija koju imenuje Ministarstvo pravde Hrvatske.

"Treba da se pripremi za tu komisiju i da se ona sastane i odluči. Ne odlučuje nikada, koliko ja znam, o jednom slučaju. Neće valjda ovdje napraviti iznimku. Nepovoljna okolnost je da je počela sezona godišnjih odmora, pa procjenjujemo bi to moglo doći na red krajem avgusta ili u septembru", smatra Štrbac.

On je naglasio da odbrana pretpostavlja da je kazna koju je Vasiljković do sada izdržao davno prevazišla dvije trećine i da su ispunjeni uslovi da dobije uslovni otpust.

"Odbrana smatra da Kapetan Dragan neće praviti problem u vezi s tim i da bi i on htio konačno da izađe vani, ako mu se pruži prilika. Naravno da će odbrana ići sa ustavnom tužbom i tražiti da se, zbog mnogih propusta učinjenih i u prvom i u drugom stepenu, poništi prvostepena i drugostepena presuda i da se to vrati na ponovno odlučivanje, odnosno ponovno suđenje", zaključio je Štrbac.

Vrhovni sud Hrvatske je Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, smanjio kaznu "zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima" sa 15 na jedinstvenu pravosnažnu kaznu od 13,5 godina zatvora.

On je u pritvoru već skoro 13 godina, što mu se uračunava u kaznu, a prema ovoj presudi, ostalo mu je da u zatvoru provede još oko pola godine, a ima pravo i da traži uslovni otpust.

Vasiljković, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je prije 12 godina u Australiji, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.