latinica  ћирилица
06/07/2018 |  18:40 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Obnova druge dionice savskog nasipa; U odbranu od poplava uloženo 150 miliona KM!

Kod naselja Bok Јankovac u opštini Gradiška počela je obnova druge dionice savskog nasipa. Početku radova su, uz predstavnike lokalne vlasti, prisustvovali predsjednica Vlade Republike Srpske i resorni ministar. Saopštili su da je Srpska za četiri godine u sistem odbrane od poplava uložila 150 miliona KM.

Sanacija savskog nasipa dužine 19 kilometara na dionici od Gradiške prema Srpcu koštaće 7,7 miliona KM.

Mjesto početka radova, naselje Bok Јankovac jedno je od najkritičnijih, kada je riječ o opasnostima od Save.

"Kad se ova investicija završi, možemo reći da ćemo konačno odahnuti i ući u mirniji život", istakao je Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika opštine Gradiška.

Resorni ministar, Stevo Mirjanić podsjetio je da je završena obnova nasipa u Kozarskoj Dubici i jednom dijelu gradiške opštine. Kaže da je Republika Srpska već realizovala 150, od planiranih 190 miliona KM, za sistem zaštite od poplava.

"Sa onim što treba uraditi u Srpcu, a to je 5,2 kilometra i u Brodu osam kilometara, i onim što smo uradili u Bijeljini, završavamo potpuno savski nasip", podsjeća Mirjanić.

Predsjednica Vlade Srpske, Željka Cvijanović izjavila je da je nakon katastrofalne poplave 2014. godine, kada je nepogoda odnijela cijeli godišnji budžet, Srpska počela da ulaže u kapitalne objekte vidljive u većini opština kojima prijete vodotoci. Podsjetila je da je Vlada vlasnicima potopljenih domaćinstava isplatila 85 miliona KM.

"Mislim da se prosječno kretalo od 40 do 44 miliona KM različitih sredstava iz različitih izvora, poput povoljnih kredita, kako za sanaciju štete tako i preventivnu zaštitu od poplava", rekla je Cvijanovićeva.

Kompletna rekonstrukcija 58 kilometara savskog nasipa trebalo bi da bude završena sljedeće godine.