latinica  ћирилица
06/07/2018 |  18:52 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Ponovo zapaljive izjave Munire Subašić

Ponovo zapaljive izjave predsjednice Udruženja majke Srebrenice, Munire Subašić. Tvrdi da će Njemačkoj bidi predat spisak više od 22.000 lica koja se dovode u vezu za navodnim genocidom u Srebrenici i Žepi. To je izjavila za federalne portale, a takve tvrdnje ponovila je i našoj televiziji. Zvaničnici Srpske smatraju da je riječ o planu koji treba da posluži u političke svrhe. Upozoravaju i da Bošnjaci bez potrebe podižu tenzije pred obilježavanje 11. jula.

Federalni portali pišu da su Srbi u panici. I to zbog izjave Munire Subašić da bi Njemačka poslije obilježavanja u Potočarima 11. jula, mogla da pokrene opsežnu akciju provjere više od 22.000 lica. Kako za portale, tako i za našu televiziju, Subašićeva tvrdi da će njemački tužilac doći u Potočare i da će mu tu biti uručen spisak imena.

- Mi ćemo mu taj spisak predati i od njega zatražiti da se za sve koji su na spisku, a ušli su u Njemačku, provjeri da li su kazali da su bili u Srebrenici i da su bili vojnici. Možda su i ispravno ušli. To se već radi u SAD - kaže Subašićeva.

Iza ovakve najave krije se politizacija, kojoj ne bi trebalo da bude mjesta u ovakvim aktivnostima, upozorava predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

- Nije problem da bilo ko, ko je počinio nešto loše, bude sankcionisan, ali se bojim da iza ovakvih poduhvata, ovako masovnih poduhvata, stoji jedna opšta histerija koja treba da posluži u političke svrhe, a ne za ono kako bi trebalo inače da se vode takve aktivnosti - kaže Cvijanovićeva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić, izjavu Subašićeve vidi kao još jedan u nizu performansa Bošnjaka, koji, ističe, pripremaju svakog 11. jula. Međutim, smatra problematičnim to što je Subašićeva najavila da će predati spisak radne grupe Komisije za Srebrenicu, na kojem su imena svih lica koja se mogu dovesti u vezu sa događajima u julu `95. godine.

- Na tim spiskovima sad imate kuvara ili čistačicu koji su radili u to vrijeme, a dovode se u vezu sa nekim ratnim zločinima. Odnosno, oni žele da prikažu da su to sve lica koja su učestvovala u činjenju ratnih zločina - kaže Kojić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da iza najava o predaji spiska stoji mržnja prema Srbima i namjera da se proglasi zločinačkim narodom.

- Mislim da joj treba omogućiti da preda takav jedan spisak, jer će svaki ozbiljan čovjek shvatiti o čemu se radi. Shvatiće da se radi o mržnji, o tome da se čitav jedan narod proglasi za zločinački - ističe Savčić.

Ovakva neutemeljena izjava, poručeno je iz Srpske, nije odraz želje da se utvrdi istina i da se krene ka pomirenju. Naprotiv, ističu, dokazuje da Subašićeva ne zastupa interese svog naroda i žrtava.