latinica  ћирилица
06/07/2018 |  19:24 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

FZO Srpske finansira treći postupak vantjelesne oplodnje

Na inicijativu predsjednika Srpske Milorada Dodika, Fond Zdravstva će finansirati i treći postupak vantjelesne oplodnje svim parovima u Srpskoj koji žele da se ostvare kao roditelji. Podsjećamo, od početka ove godine porodilje koje ne rade dobijaju mjesečnu naknadu od 405 KM.

Fond zdravstva Republike Srpske od 2007. godine finansira postupak vantjelesne oplodnje za sve parove koji imaju dokazan sterilitet. Parovi sada imaju pravo i na treći postupak vantjelesne oplodnje.

Zahtjev mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća. Pravo imaju žene do 40 godina starosti, a ženama od 41. do navršene 42. godine, Fond finasnira 50 odsto troškova.

"Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske prošle sedmice usvojio je izmjene Pravilnika o sadržaju i obimu korišćenja zdravstvene zaštite, gdje se uvrštava i treći pokušaj vantjelesne oplodnje, umjesto dosadašnja dva pokušaja", kaže Darija Filipović Ostojić, portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Uvođenjem i trećeg pokušaja Republika Srpska se po ovom pravu izjednačava sa razvijenijim zemljama, koje za zdravstvo izdvajaju mnogo više. Ono što je bitno naglasiti je to da je Fond zdravstva među prvima u regionu počeo da finansira i uslugu čuvanja embriona.

"Tu uslugu osiguranici su plaćali sami, a od prošle godine u potpunosti o troško FZO Srpske", ističe Filipović Ostojić.

Vlada Srpske je preko Fonda dječije zaštite, početkom godine uvela je i pronatalitetnu mjeru koja predviđa novčanu isplatu nezaposlenim porodiljama do navršenih godinu dana djeteta, a u slučaju blizanaca, 18. mjeseci.

"Isplatu materinskog dodatka u iznosu od 405 KM za 2.122 majke, po novom zakonu smo počeli 5. jula. Iz mjeseca u mjesec, kao što smo na početku znali i planirali, taj broj nezaposlenih porodilja se povećava", rekao je Nedeljko Јović, direktor Јavnog fonda dječije zaštite Republike Srpske.

Svakoj majci koja rodi treće ili četvrto dijete, isplaćuje se jednokratni iznos od 600, odnosno 450 KM.