latinica  ћирилица
07/07/2018 |  11:43 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Ministar Bogdanić posjetio djecu na ljetovanju u Bečićima (FOTO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjetio je danas djecu koja se nalaze na ljetovanju u Bečićima u okviru programa Socijalizacija djece Republike Srpske i uručio im prigodne poklone.

Bogdanić je ocijenio da Republika Srpska na ovaj način pruža priliku djeci, koja nemaju mogućnost, da odu na more.

On je istakao da je djeci prenio pozdrave premijerke Srpske Željke Cvijanović i ostalih članova Vlade.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan od najboljih, najhumanijih projekata Vlade Srpske koji traje duži niz godine, finansira se iz budžeta, a obuhvatio je nekoliko desetina hiljada djece.

"Nije ovdje riječ samo o boravku na moru, već o socijalizaciji djece, uključivanju u zajednicu, njihovo druženje", rekao je Bogdanić, te čestitao Teslićanima koji su se istakli u sportskim aktivnostima.

On je dodao da su uvjerili u kvalitet uslova u kojima borave djeca, jer su im tu dostupni sportski tereni, radioničarske prostorije i računarska oprema, a zahvaljujući radu vaspitača i animatora na raspolaganju im sve što je potrebno da kvalitetno i zanimljivo provedu 10 dana na moru, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Ovo je treća godina kako Projekat realizujemo u odmaralištu Užice u Bečićima i zadovoljni smo saradnjom", napomenuo je Bogdanić.

Direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Јović zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu za podršku u realizaciji projekta i naglasio da će biti nastavljeno njegovo unapređenje.

Јović je posebno istakao značaj stručnog i pratećeg osoblja, vaspitača, pedagoških koordinatora, sportskih animatora, medicinskog tima i studenata volontera.

"Vi nosite veliku odgovornost za bezbjednost i pravilnu brigu o djeci i veliko mi je zadovoljstvo što sam imao priliku da se lično uvjerim u kvalitet posla koji ovdje obavljate i da su djeca u dobrim i brižnim rukama", rekao je Јović.

Projekat socijalizacije djece realizuje se od 2002. godine sa ciljem zadovoljavanja razvojnih potreba djece, razvijanju osjećaja empatije, pripadnosti vršnjačkoj grupi i afirmacije dječijih potencijala.

Putem ovog projekta na jadranskoj obali ljetovalo je više od 23.000 djece osjetljivih kategorija iz svih opština Srpske.

U 2018. godini, u periodu od 20. maja do 21. septembra, zahvaljujući razumijevanju i podršci Vlade, biće obuhvaćeno do 1.800 djece kroz 14 smjena.

Kategorije djece koja kontinuirano učestvuju u projektu od početka su, prije svega, djeca iz socijalno ugroženih porodica-korisnika prava iz socijalne i dječije zaštite, djeca iz višečlanih porodica, djeca iz porodica boračke populacije, djeca sa posebnim potrebama i hroničnim zdravstvenim smetnjama, kao i posebno nadarena djeca, talentovani sportisti...

Djeca u projektu učestvuju posredstvom centara za socijalni rad i službi socijalne i dječije zaštite, udruženja roditelja djece sa poteškoćam u razvoju i roditelja iz višečlanih porodica, Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza udruženja ratnih vojnih invalida, specijalizovanih ustanove socijalne i dječije zaštite, zdravstvenih ustanova sa djecom na dužim i češćim hospitalizacijama i na rehabilitacionim tretmanima i drugim partnerima projekta.