latinica  ћирилица
07/07/2018 |  11:55 ⇒ 14:55 | Autor: RTRS

Prijedor- Festival crteža i muzike

Galerija "Sreten Stojanović" u Prijedoru, i ove godine, bila je domaćin Festivala crteža i muzike.

Festival je završen izložbom i džez koncertom. Na ovogodišnjem 12. festivalu učestvovalo je trineast umjetnika, studenata Primjenjene akademije u Beogradu i Akademije likovne umjetnosti u Banjaluci, a svoje likovne vještine pokazali su pod budnim okom mentora, profesora - Slobodana Kajteza i Nenada Nastića.

- Studenti su izveli po dva rada koji su bili veoma uspješni, tako da će publika imati priliku da vidi lijepu izložbu - rekao je Slobodan Kajtez, profesor na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu.

Ovogodišnji Festival crteža i muzike donio je i novine. Prvi put rađeno je tehnikom koja do sada nije viđena na našim prostorima.

Direktor galerije "Sreten Stojanović" Tihomir Ilijašević je rekao da je riječ o tehnici "zgrafito" koja potiče još iz srednjeg vijeka, kao i da je to prelijepa i provoktivna tehnika.

U okviru zatvaranja festivala nastupio je zagrebački bend DŽipsi džez sving.

Član ovog benda Orjen Riđanović kaže da je njihov muzički stil džipsi sving hot džez, čiji je začetnik čuveni belgijski sinti gitarist Đango Rajnhard, jedan od pionira džez gitare.

- Naš bend njeguje ovaj stil i izuzetna nam je čast da prvi put nastupamo u Prijedoru - istakao je Riđanović.

Njegov prijatelj iz benda Milivoj Majdak napominje da kao muzička grupa imaju mnogo bolju publiku i njenu pažnju u manjim mjestima, jer je u većim gradovima primjetna zasićenost raznovrsnim muzičkim žanrovima.

- Volimo da dođemo u manje gradove i nastupamo za ovakvu publiku - kaže Majdak.

Festival crteža i muzike organizovan je u okviru programa Kulturnog ljeta u Prijedoru.