latinica  ћирилица
08/07/2018 |  12:43 ⇒ 19:42 | Autor: SRNA

Ulcinj- Albanci pokušali da spriječe mitropolita Amfilohija da služi

Grupa od dvadesetak Albanaca predvođena Hadžijom Sulejmani, odbornikom ulcinjske Demokratske partije, jutros je pokušala da spriječi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da služi Svetu arhijerejsku liturgiju na temeljima Crkve Svetog Јovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju.
Mitropolit Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit AmfilohijeFoto: SRNA

Albanci predvođeni odbornikom ulcinjske vladajuće koalicije pokušali su da onemoguće prilaz crkvi, pa je policija obezbijedila dolazak, ali ne na temelje hrama, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Sulejmani je rekao da su mitropolit Amfilohije, sveštenstvo i vjernici "došli da osvajaju" i da on, kao Albanac muslimanske vjere, to neće da dozvoli, jer "Crkva nije Mitropolijina i da, iako ne zna čija je, zna da nije njena".

Na pitanje mitropolita Amfilohija kako to da se kao musliman miješa u pitanje Crkve, Sulejmani je odgovorio da je on prvo Albanac, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Nakon guranja, rasprave, negodovanja pravoslavnih vjernika, policija je obezbijedila da mitropolit Amfilohije, sveštenstvo i narod dođu do Crkve, ali ne na temelje hrama gdje je trebalo da bude služena Sveta arhijerejska liturgija.

Policija je već bila temeljima hrama, tako da je mitropolit crnogorsko-primorski služio u neposrednoj blizini ostataka Crkve Svetog Јovana Krstitelja na Svaču.