latinica  ћирилица
08/07/2018 |  15:16 | Autor: SRNA

Vučić: Slanje crnogorskih vojnika na Kosovo i Metohiju nije prijateljski čin

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da to što Crna Gora šalje svoje vojnike na Kosovo i Metohiju nije prijateljski čin.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je rekao da je crnogorski premijer Duško Marković prilikom posjete Beogradu i u razgovoru sa njim rekao da Crna Gora razumije koliko je Kosovo i Metohija bolno i teško pitanje za Srbiju i da će se odnositi prema njemu sa posebnom pažnjom, uzimajući u obzir i interese Beograda.

"Oni su suverena država, oni mogu to, ali znaju kakav je naš stav po pitanju Kosova i Metohije. To ničemu ne služi, osim da oni ispune zadatak koji su dobili od NATO-a", rekao je Vučić novinarima nakon posjete kompaniji "Teleoptik" u Zemunu.

Vučić je, međutim, ocijenio da slanje crnogorskih vojnika na Kosovo i Metohiju nije naročito prijateljski gest.

"Napred, momci, vi radite svoj posao. Mi znamo da to nije naročito prijateljski gest prema Srbiji. Mi ćemo svoj posao da radimo, i to je to, nema tu velike filozofije. Ali, da nas terate da kažemo kako je to divno... i sad ćete vi sa tom dvojicom /oficira koje crnogorske vlasti šalju na Kosovo i Metohiju/ da sačuvate naše manastire. Tu priču nekom drugom pričajte", rekao je Vučić.

On je istakao da se Kosovom i Metohijom bavi na dnevnom nivou, da dnevno čita između 500 i 600 strana dokumenata, što tajnih, što javnih, i da će pred narod izaći sa prijedlogom kad bude znao šta je maksimum koji Beograd može da dobije.

Predsjednik Srbije je ocijenio da "neće biti velike sreće, ni radosti" kada je riječ o rješavanju pitanja Kosova i Metohije, ali da su njegovi prethodnici već "ovjerili" kosovsku nezavisnost pred Međunarodnim sudom pravde, nezavisnost koju danas priznaje oko 100 zemalja.

Vučić je rekao da očekuje kampanju političkih protivnika koja će ići na to da referendum nije validan u uslovima diktature.

"Referendumu se protive svi oni koji misle da time ruše mene, a ruše, zapravo, svoju zemlju, njenu budućnost i šansu da dobijemo više nego što sada imamo", zaključio je Vučić.

Predsjednik Srbije danas je, zajedno sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom, posjetio fabriku "Teleoptik žiroskopi" koja se bavi razvojem i proizvodnjom najsofisticiranijih sistema naoružanja, optičkih i optoelektronskih sprava i najavio nova ulaganja i veće plate za zaposlene.